Plăcintă dobrogeană

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Fie masa cât de copioasă ar fi, fără un desert parcă nu are farmec. Și ce este mai bun decât un desert răcoritor, cu ceva fermecător? Gustul plăcut și aroma delicată a unei plăcinte dobrogene va fi deliciul unei mese în familie, dar și o degustare care să îți mângâie simțurile.

Și așa cum ne-am obișnuit, fiecare rețetă are mai multe variante, fiecare variantă a rețetei pentru plăcintă dobrogeană având un ingredient care îi dă savoare.

Vă prezentăm rețeta pentru plăcinta dobrogeană cu foi făcute în casă. Pentru plăcinta dobrogeană puteți folosi atât brânză dulce, cât și brânză sărată. Iar ingredientele de care aveți nevoie sunt:

Foi de plăcintă românească din 500 grame de făină

 1,2 kg de brânză ușor sărată , grasă, mai uscată ( indicată este brânză de oaie sau capră)

 4-6 ouă

 Mărar sau pătrunjel ( este opțional, în funcție de gustul fiecărei gospodine)

Iar dacă facem o plăcintă dobrogeană dulce, avem nevoie de următoarele ingrediente:

1,2 kg de brânză dulce

  200 grame zahar

200 grame stafide

 Vanilie

 Lămâie  sau portocală (coaja de la ele)

Ouăle se amestecă cu brânza brânza rasă până se obține o compoziție mai groasă. Foile de plăcintă pot fi suprapuse ca un fel de teanc sau pot fi suluri răsucite. Foile se întind, se împăturesc în 3 -4. După care există două variante:

1.      Se pot pune în tava unsă cu unt/ulei/ untură și peste ele se va pune brânză – foaie –  brânză – foaie până se termină umplutura;

2.      Foaia întinsă se împăturește în 3-4 , se așează umplutura, apoi foile umplute se rulează și se vor pune în tavă , în formă de suluri drepte sau răsucite ca un melc. Deasupra foilor răsucite sau suluri se va turna dressingul de ouă cu iaurt sau smântână și se pune la cuptor, la foc potrivit. Pentru a ști dacă plăcinta dobrogeană este coaptă sau nu , se face testul cu scobitoarea.

Pentru a obține o plăcintă mai crocantă, se renunță la dressingul de ou cu smântână sau iaurt. Dressingul de ou va face ca plăcinta dobrogeană să fie mai pufoasă și mai moale. În brânză se poate adăuga pătrunjel sau mărar sau se poate pudra cu zahăr pe deasupra, în funcție de gustul fiecăruia – dacă se preferă o plăcintă dobrogeană sărată sau o plăcintă dobrogeană dulce.

Și cum gospodinele se întrec în rețete, vă facem cunoscută o altă rețetă de plăcintă dobrogeană pentru care aveți nevoie, în afară de ingrediente, și de un făcăleț, o răzătoare,  1 pahar, 3 castroane mari și  tavă adâncă de cuptor. Plăcinta dobrogeană are ca specific folosirea brânzei sărate de oaie sau capră, însă se poate face și cu brânză de vacă, dar cu condiția să fie tare și sărată. Uite de ce ai nevoie pentru o plăcintă dobrogeană ca la carte:

Ingrediente pentru foi plăcintă dobrogeană:

  400 grame făină

  1 plic drojdie uscată

  1 lingură zahăr

  250 ml apa călduță

  1/2 linguriță sare

  30 ml ulei

Ingrediente umplutură plăcintă dobrogeană:

 800 grame brânză maturată, ușor sărată (exemplu: solomonescu – carrefour)

 6 ouă

Ingrediente  topping plăcintă dobrogeană:

  400 grame smântână grasă

  3 ouă

Și acum, dacă avem ingredientele necesare, să ne apucăm de lucru. Pentru început, drojdia uscată se pune în apă călduță, se adaugă o linguriță de sare și o linguriță de făină, se amestecă puțin și se lasă deoparte până când drojdia face bule deasupra.

Făina este cernută , peste ea adăugându-se sare. În făina cernută se face o gaură în mijloc și se pune drojdia dizolvată, se amestecă ușor și se frământă cu mână, adăugându-se câte puțin ulei până când aluatul devine elastic și nu se va mai lipi de mâini. Aluatul se lasă la dospit 30 de minute, într-un castron uns cu ulei și acoperit cu o folie de plastic.

Brânza se va da prin răzătoare și se va amesteca cu ouăle bătute pentru a face umplutura. Toppingul va fi format din amestecul de ou și smântână.

Aluatul crescut este împărțit în 4 și se vor întinde 4 foi de plăcintă care vor fi umplute cu amestecul de brânză și ouă. Foile sunt puse în tavă una lângă alta, și vor fi unse cu toppingul din ou și smântână. Plăcinta dobrogeană este băgată la cuptor la 180 de grade, timp de 30-40 minute, până aceasta se rumenește.

Vă rodim să o savurați cu plăcere.

Și cum gospodinele își conturează fiecare propria bucătărie, și rețetele le găsim sub mai multe forme. Așadar , pentru plăcinta dobrogeană vă mai prezentăm o rețetă la fel de gustoasă ca și celelalte. Ingredientele necesare pentru o plăcintă dobrogeană excepțională sunt:

  1 pachet de foi de plăcintă de 400 g,

  500 g de brânză telemea nu prea sărată ( se poate combina telemeaua cu brânza de casa),

  500 g smântână,

  5 ouă,

  unt topit.

Pentru început brânza se va da prin răzătoare și se va amesteca cu 300 grame de smântână. Untul topit va fi folosit pentru ungerea foilor de plăcintă, una câte una, două sau trei foi de plăcintă, care se vor suprapune. Peste aceste foi se va pune o parte din amestecul de brânză cu smântână, care se va întinde uniform pe toată foaia. Acest lucru se va repeta de 5 ori. Foietajul umplut se va rula, după care se va strânge puțin pentru a o încreți. Peste foile umplute se va da cu toppingul de unt. Însă asta nu e tot. Cele 200 grame de smântână se vor amesteca cu 5 ouă. Cu acest amestec se va inunda tava cu foile umplute…și se va bagă la cuptorul încins la 180 de grade. Și plăcinta dobrogeană va fi gata când începe să prindă o culoare arămie. Nerăbdarea cu care aștepți coacerea plăcintei dobrogene este de nemăsurat. Iar gustul ei îți inundă toate simțurile. Nu îți rămâne decât să o savurezi cu plăcere alături de cei dragi, fie dimineața la cafea, în cursul zilei ca desert sau degustare sau seara ca pe ceva ușor.

Și când ai musafiri, și nu știi multe despre gusturile fiecăruia, o plăcintă dobrogeană face deliciul fiecărui desert servit. Vă facem cunoscută o rețetă pentru 6-8 persoane, deci potrivită pentru o aniversare sau o zi cu musafiri. Pentru această rețetă de plăcintă dobrogeană ai nevoie de ingrediente pentru aluat, dar și de câteva ingrediente pentru amestec.

Ingredientele necesare pentru a pregăti aluatul sunt:

  o cană de apă

  două sau trei linguri de ulei vegetal

  un praf de sare

  a șasea parte dintr-un cubuleț de drojdie

  450-500 grame de făină Băneasa.

Aceste ingrediente vă vor ajuta să preparați un aluat suficient de moale pentru a fi modelat. Din acest aluat, se vor face 6-7 bucăți de cocă ceea ce va însemna 6-7 aluaturi care vor fi întinse cu un făcăleț. În timpul întinderii se presară făină din când în când.

Pentru amestec va fi nevoie de :

 500 grame de brânzică proaspătă de vaci

  6 ouă

  Un praf de sare

Și acum începe prepararea plăcintei dobrogene. În primul rând este nevoie de un zâmbet mare și de spor. Tava în care se va pune la copt plăcinta dobrogeană va fi unsă cu puțin ulei. Se ia un aluat și în mijlocul lui se va pune un pumn de amestec de brânză de vaci cu ouă și sare. Întindem puțin umplutura, după care împăturim aluatul în patru, în forma unui plic. Apoi, plicul format din aluat este strâns cu mâinile pe lung pentru a-l încreți. Aluatul cu forma lunguiață este pus în tavă. Acest demers este făcut cu fiecare aluat în parte. După ce așezăm cele 6-7 aluaturi în tavă, ele vor fi stropite cu ulei și băgate la cuptor pentru 30 de minute, la foc mediu. Și pentru a-i da o savoare unică acestei rețete de plăcintă dobrogeană, bateți un ou cu smântână sau iaurt ( de preferat iaurtul că este mai slab în grăsimi) și cu puțină sare și întreg amestecul îl puneți deasupra aluatului care a stat în cuptor 30 de minute. După ce ați turnat toppingul, mai introduceți tava cu plăcinta dobrogeană la cuptor, la foc mediu, pentru încă 10 minute. Și așa, plăcinta dobrogeană este numai bună de gustat. Dar să nu exagerați cu porțiile, asta dacă țineți la dietă.

Un dulce este mereu binevenit și pe gustul tuturor. Și bucură nu doar papilele gustative. Și dacă îmbini brânza dulce cu stafide, iese o minunăție. Să nu mai stăm mult la vorbe și să prezentăm și o rețetă de plăcintă dobrogeană dulce.

Ingredientele pentru rețeta pentru plăcinta dobrogeană dulce sunt:

 400 grame de foi de plăcintă 

Iar pentru umplutura plăcintei ai nevoie de:

  Un kilogram de brânză dulce

  100 grame de stafide

  200 grame de zahăr

  O coajă de lămâie sau o coajă de portocală

 100 grame de unt

  2 ouă

  Esență de vanilie

Pentru compoziția de iaurt vor fi necesare următoarele ingrediente:

  500 grame de iaurt

  3 ouă

 100 grame de zahăr

Ingredientele ce dau savoare și gust acestei rețete de plăcintă dobrogeană sunt stafidele și coaja de lămâie sau portocală.

Brânza dulce, două ouă, coaja de portocală sau lămâie tăiată bucățele mici și stafidele vor fi pus într-un  bol mai mare. Amestecăm aceste ingrediente, peste care adăugăm zahărul și esența de vanilie.

Dacă avem foile de plăcintă din comerț, ele trebuie lăsate un timp la dezghețat. Untul va fi topit la cuptorul cu microunde și se va unge cu el foaia de plăcintă dobrogeană. Pe jumătate de foaie de plăcintă se vor pune câteva linguri din compoziția cu brânză dulce și stafide și se va împacheta foaia pe jumătate. Foaia o ungem cu puțin unt și o încrețim, după care o așezăm în tavă. Același procedeu este repetat cu fiecare foaie de plăcintă în parte. După ce așezăm toate foile de plăcintă în tavă, le ungem cu unt și pregătim toppingul. Într-un vas vom pune iaurtul, trei ouă și 100 grame de zahăr. Dacă vreți să îi dați o aromă, puteți pune în compoziție câteva picături de esență de vanilie. Compoziția recent formată o turnăm peste plăcintă. Plăcinta dobrogeană este lăsată la cuptor până când foietajul absoarbe compoziția de iaurt, rumenindu-se la suprafață. Timpul de coacere pentru plăcinta dobrogeană este de 25-30 de minute. De asemenea, plăcinta dobrogeană poate fi atât sărată, cât și dulce, fiecare alegând varianta care i se potrivește și la care poftește.

Tot la plăcinta dobrogeană dulce mai avem o variantă pentru care trebuie să pregătim ingredientele:

  1 pachet aluat pentru foietaj (800g)

 800 g brânză dulce de vacă

  3 ouă

  300 g zahăr

 200 g stafide

 1 pahar de iaurt dulce

 2 pliculețe zahăr vanilinat

  esență de vanilie

  100 g griș

  300 g lapte

Grișul se fierbe în 300 grame de lapte, adăugându-se și 3-4 linguri de zahăr, după care se lasă la răcit. Într-un vas înalt punem ouăle, zahărul, iaurtul, zahărul vanilinat, esența de vanilie, stafidele, grișul fiert și răcit și brânza dulce. Totul se amestecă până când compoziția se omogenizează.

Într-o tavă unsă cu ulei și tapetată cu făină se întinde prima foaie de foietaj pe care o acoperim cu compoziția obținută. Peste aceasta se pune a doua foaie de aluat. Ultima foaie se unge cu un ou bătut cu iaurt. Plăcinta dobrogeană se pune la cuptor pentru 40-45 de minute, se lasă până se rumenește, se adaugă zahăr pudră și se servește rece și cu voie bună.

Să o savurați cu plăcere.

 

Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *