Tochitura dobrogeană, o mâncare cu un gust unic

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Tărâmul de aur al Dobrogei a exercitat asupra multora o adevărată fascinație. Lumina soarelui de aici nu poate fi găsită nicăieri, spiritul liber care este dat de hergheliile de cai, vinurile care aici au acea dulceață inconfundabilă, muzica cu influențele ei orientale, elene, oamenii deschiși care te primesc cu ospitalitate în preajma lor, sunt lucruri care fac din Dobrogea o destinație care nu poate fi neglijată. De fapt, o dată ajuns pe aceste meleaguri, revii iar și iar, și poate că sentimentul că ești acasă îl ai mai puternic aici.

Bucătăria dobrogeană este puternic influenţată de clima şi fauna zonei, în afară de cele ale popoarelor care au poposit pe aici. Într-o zonă plină de dealuri, cu câmpie dar şi cu acces la râuri şi la mare, sunt foarte obişnuite bucatele pe bază de peşte, de vânat sau de oaie. Pe de altă parte, însă, de-a lungul timpului a fost influenţată şi de bucătăriile popoarelor care au trecut prin zonă, în special de bucătăria turcească şi de cea grecească. Toate aceste ne îndreptățesc să susținem, fără a greși prea mult, să susținem că Dobrogea poate fi numit ţinutul baclavalelor, ciulamalelor şi a altor bunătăţuri de sorginte orientală cum ar fi mâncărurile cu orez, deserturi foarte dulci cu nuci îmbibate în siropuri concentrate, prăjituri pline cu stafide şi rahat, atât de dulci cât nu pot fi descrise în cuvinte și, în același timp, atât de ușoare și pline de savoare.

Preparatele dobrogene sunt săţioase şi gustoase, dar cu o pregătire simplă. Ele se bazează în special pe carne de oaie, vânat, peşte. Specifică zonei este şi placinta dobrogeană preparată cu brânză de oaie şi servită cu iaurt.

Dintre mâncărurile specifice bucătăriei dobrogene amintim: ciorbe pescăreşti, ciorbă de burtă, marinate din peşte, saramura de crap, peşte la proţap, crapul umplut, tochitura dobrogeana, salate dobrogene, cârnaţi de oaie, mielul la proţap, chebabul, pastrama de oaie, ghiudemul, musacaua.

Tochitura-DobrogeanaDe fapt, despre tochitură ne vom ocupa, cu precădere în rândurile care urmează. Tochitura este o mâncare tradițională din bucătăria românească, preparată din carne (porc, vițel, vită, pasăre), organe (ficat, rinichi, inimă, splină), cârnați (proaspeți sau afumați), costiță (proaspătă sau afumată), prăjite la tigaie sau la ceaun și servită cu garnitură din mămăligă cu ouă ochiuri și brânză de burduf sau telemea rasă deasupra, în asociere cu murături și mujdei de usturoi. Poate fi considerată una dintre mâncărurile tradiționale ale noastre pentru că tochitura este o mâncare românească, preparată diferit în diverse zone ale ţării. Fără îndoială că tochitura este una dintre cele mai iubite mâncăruri româneşti şi în meniurile restaurantelor cu specialităţi tradiţionale stă la loc de cinste. Cu carne de porc, miel, vită, pui şi nu numai, tochitura se poate prepara din zeci de feluri, dar de obicei se serveşte cu mămăligă. Dacă tochitura moldovenească este poate cea mai cunoscută, vă prezentăm în continuare câteva rețete de tochitură dobrogeană, cunoscută pentru sosul care o însoțește.

Tochitura dobrogeană cu vită

Ingrediente pentru 10 porții:

  • antricot de vită: 0,700 kg
  • cotlet de porc fără os: 0,700 kg
  • cimbru: 1g
  • pastă tomate: 100 g
  • vin din regiune: 100 ml
  • sos de usturoi: 150 g
  • piper măcinat: 2 g
  • ciuperci conservă: 250 g
  • ulei: 200 ml
  • sare: 40 mg
  • mămăliga: 2kg
  • ouă 10 bucăți
  • telemea oi: 200 g

Mod de preparare:

Mai întâi au loc unele pregătiri, pentru o tochitură reușită. Astfel, carnea se spală, se taie pătrățele. Ciupercile se scurg, se trec prin jet de apă rece și se taie lamele subțiri. Ouăle se spală, după care se trec printr-un jet de apă rece.

Tehnica de preparare este simplă. Carnea se înăbușă în ulei cu adaos de zeamă de la ciuperci. Când este aproape înăbușită, se introduc, prin amestecare: pasta de tomate, ciupercile, cimbru, piperul și sarea, iar spre sfârșitul tratării termice se adaugă sosul de usturoi și vinul. Ouăle se pregatesc ochiuri. La final, se așează într-un anumit fel pe farfurie. Mai exact, se pune mămăliga la mijloc, deasupra un ou ochi și de jur împrejur, se pune tochitura. Telemeaua se rade pe ou și se mănâncă cu plăcere, dar cu grijă, să nu pice prea greu.

Tochitură dobrogeană cu organe

Ingrediente (4 persoane):

  • 200 g de piept de porc fără os
  • 150 g splină de porc
  • 150 g ficat de porc
  • 150 g rinichi de porc
  • 100 g costiţă ţărănească cu puţină grăsime
  • 4 căţei de usturoi
  • 100 ml de vin alb
  • 60 g de pastă de roşii
  • 50 ml de ulei
  • 5 g cimbru uscat
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 150 g mălai
  • 20 g de unt
  • o lingură cu sare
  • 1/2 linguriţă cu piper negru măcinat

Preparare:

Pentru început, preparaţi o mămăligă mai moale. Tocaţi mărunt usturoiul, tăiaţi cuburi carnea, curăţaţi șoricul costiţei şi tăiaţi-o cuburi. Încingeţi ulei într-o tigaie şi puneţi la călit costiţa, cât să-și lase savoarea și gustul acela inconfundabil, apoi adăugați carnea. Condimentaţi carnea cu piper de la început, că să capete savoare și gust. Continuăm să adăugăm în tigaie, pe rând, organele, în funcţie de durata necesară de preparare. Prin urmare, adugaţi rinichii tăiaţi cuburi (după ce i-ați ținut mai înainte în apă cu oțet, pentru a nu avea parte de acel gust nedorit), lăsaţi să se calească un pic, apoi adăugaţi splina tăiată şi ea cuburi. Tăiaţi cuburi şi ficatul şi adăugaţi-l în tigaie, după care puneţi peste carne şi usturoiul. Într-un bol amestecaţi bine pasta de roşii cu vinul, cimbrul şi o jumătate de lingură cu sare, apoi amestecaţi bine. Sosul obţinut astfel îl turnaţi în tigaie, amestecaţi şi lăsaţi să fiarbă 6-7 minute, ca să fiarbă bine și să nu aibă gust de roșii nefăcute. Tocaţi mare pătrunjelul. Adăugaţi-l peste tochitură când luaţi tigaia de pe foc. Aranjaţi preparatul după cum doriţi şi serviţi-l cald.

Tochitură dobrogeană de miel

Ingrediente:

  • 300 g carne de miel;
  • 250 g cârnăciori de oaie;
  • 250 g pastramă de oaie;
  • 4 ouă;
  • 200 g caș;
  • 1 lingurință condimente (în funcție de preferințe);
  • 600 g mămăligă;
  • 1 ceapă;
  • 2 linguri pastă de tomate;
  • sare;
  • piper.

Modul de preparare:

Tăiați carnea de miel și pastrama de oaie în bucăți mici, iar cârnăciorii tăiați-i în segmente de 2 – 3 cm. Într-o tigaie mare, prăjiți carnea de miel, pastrama și cârnăciorii până când acestea sunt bine pătrunse și au căpătat o culoare frumoasă, fiind frumos rumenite. Adăugați ceapa curățată, spălată și tocată mărunt. Dupa 2 – 3 minute, sau după ce ceapa s-a înmuiat bine, adăugați pasta de tomate. Aici trebuie oarece atenție, deoarece dacă pasta de tomate se adaugă prea devreme, ceapă se întărește și cam… crănțăne în dinți. Căliți totul la foc mic, încă 3- 4 minute, amestecând din când în când, apoi puneți în tigaie o cană de apa fiartă. Puneți apoi condimentele, sare și piper, amestecând bine, ca ingredientele să prindă gust. Acoperiți tigaia cu un capac și lăsați să fiarbă la foc mic încă 10 minute. Între timp, prăjiți cele 4 ouă ochiuri și dați cașul pe răzătoarea mare. Serviți tochitura caldă, cu mămăliguță, un ou ochi la o portie și cu o porție bună de caș presărat deasupra.

Tochitura dobrogeană, varianta modernă

Ingrediente:

  • pulpă de porc – 500 grame
  • cârnaţi (ţărăneşti sau afumați) – 300 grame
  • kaiser – 300 grame
  • 4 ouă
  • parmezan
  • sos de tomate, chili, tarhon, oregano, sare, piper, usturoi etc
  • mălai pentru mămăligă

Mod de preparare:

Se taie carnea de porc în bucăţi mici şi se pune pe foc, într-o tigaie cu puţin ulei. După aproximativ 10 minute, în tigaie se adaugă usturoiul, cârnaţii şi kaiserul. După alte 10 minute, se adaugă şi condimentele, după gust, iar apoi sosul de tomate. Între timp, se face mămăliga

şi totul este gata. Puneţi în farfurie tochitură şi mămăligă, adăugaţi un ou-ochi, iar pe deasupra presăraţi din abundenţă parmezan.

Tochitura dobrogeană cu piept de pui

Pentru amatorii de tochitură, dar care din motive de sănătate, religie sau alte motive nu pot consuma carne de porc (fără de care tochitura nu prea mai poate fi numită tochitură), le oferim și o variantă care conține carne de pui.

Ingrediente:

  • 1 piept de pui
  • 1 ceapă mare
  • 1 ardei gras
  • 2 linguri bulion
  • 1 pahar vin roșu
  • 2 linguri ulei
  • 3 căței de usturoi
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • câte un ou de persoană
  • telemea de oaie rasă
  • mămăliga

Mod de preparare:

Tai carnea cubuleţe iar ceapa şi ardeii cât mai mărunt. Încingi uleiul, adaugi ceapa şi ardeiul şi, după ce s-au înmuiat, pui carnea. După ce şi-a schimbat culoarea, adaugi circa 400 ml apă şi laşi să fiarbă până ce a scăzut binişor şi carnea e fiartă.

Adaugi vinul şi bulionul desfăcut în apă şi mai laşi să dea două clocote. Prăjeşti şi oul, faci mămăliga şi aduci la masă tochitură presărată cu brânză rasă.

Poate că până acum nu știai prea multe despre tochitura dobrogeană. Acum însă ai aflat multe despre acest preparat și îl poți alege pe cel care ți se pare mai lesne de făcut, sau cel pe care sănătatea ți-l permite. Pe oricare l-ai alege însă, vei avea parte cu siguranță de un preparat savuros, care merge de minune cu un pahar de vin bun. De fapt, vinul roșu va amplifica într-un mod neașteptat de bun gustul tochiturii dobrogene, astfel încât întreaga familie, sau oaspeții, vor fi mulțumiți de alegerea pe care ați făcut-o.

Tochitura dobrogeană este doar una dintre bucatele pe care acest ținut le oferă turiștilor. Pentru cei care doresc să mănânce una tradițională, făcută ”ca la mama acasă”, îi invităm să plece de acasă și să se oprească aici. Nu vor regreta că au ales acest tărâm înconjurat de apele dulci și molcome ale Dunării şi mângâiat de valurile sărate și înspumate ale Mării Negre. Dobrogea este un ținut al contrastelor, o regiune umedă, dar în acelaşi timp secetoasă, un loc cu o istorie de peste două mii de ani, şi totodată cel mai tânăr din Europa şi un teritoriu populat de oameni care aparţin mai multor etnii.

Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *