Plăcintă creață din Maramureș

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Putem face plăcintă cu de toate și sub diferite forme, cu foaie întinsă sau groasă, rotundă sau pătrată, cu mere, brânză sau dovleac, însă plăcinta creață din Maramureș se remarcă prin simplitatea, ingredientele, maniera de preparare și procedeul unic de împăturire. Ceea ce o face specifică locului maramureșean, este chiar simplitatea procesului de preparare, rapiditatea cu care se prepară și rețeta în sine. Plăcinta creață din Maramureș este servită cu precădere în Ținutul Chioar ( zonele Prislop și Mesteacăn).

Pentru a prepara rețeta de plăcintă creață din Maramureș ai nevoie de făină, brânză, sare și apă. De precizat că pentru 10 plăcinte este necesar să avem 1 kilogram de făină. După cum putem observa, sunt ingredientele care le găsim mai mereu în bucătăria unei gospodine. Cum se obține plăcinta creață din Maramureș? Foarte simplu : făina, apa și sarea sunt frământate până când aluatul se va desface ușor de pe mână. Aluatul  astfel obținut se împarte în 10 părți.  Fiecare parte se întinde foarte bine. Peste fiecare foaie se pune brânză. Foaie este împăturită după mână. Aveți grijă să nu fie două încrețituri. Plăcinta se prăjește în ulei puțin, într-o tigaie nu foarte înaltă.  Se servește cu „grostior” (”grostiorul” care este grăsimea colectată de pe laptele proaspăt muls).

Variantele de rețete pentru plăcinta creață din Maramureș nu se opresc aici. Vă prezentă în continuare o altă variantă pentru prepararea unei plăcinte crețe din Maramureș. Pentru această rețetă de plăcintă creață din Maramureș, veți avea nevoie de:

– 700 grame făină

 – un cub drojdie proaspătă

 – sare

 – 400 grame apă călduță (cantitatea depinde de tipul făinii)

 – 1 kilogram brânză de oaie (cantitatea depinde de consistența brânzei sau de cantitatea de  umplutură pe care doriți să o folosiți)

 – verdețuri (ceapă verde și mărar).

Important de știut: pentru umplutură se mai pot folosi cartofi fierți și răzuiți, varză călită, marmeladă, etc. Fiecare variantă a plăcintei este delicioasă și merită încercată.

Pentru prepararea plăcintei, trebuie să urmați pașii:

–          Făina va fi pusă într-un bol

–          În centrul bolului cu făină, se va pune drojdia sfărâmată, peste care se adaugă puțină apă călduță și se lasă 10 minute

–          Se va frământa un aluat elastic și nelipicios.

–          Bolul cu aluatul preparat se va acoperi cu un prosop de bucătărie și se va pune la dospit într-un loc călduț

–          Cât este la dospit aluatul, pregătim umplutura. Astfel că, într-un bol amestecăm brânza cu verdețurile tocate mărunt.

–          După ce am lăsat suficient timp aluatul la dospit, pudrăm locul unde vom lucra aluatul cu făină

–          Din bol, luăm aluat cât să formăm o bilă.

–          Alatul este întins cu ajutorul făcălețului

–          Peste foaia întinsă punem un strat din umplutura din brânză cu verdețuri

–          Vom încreți foaia în formă de cerc prin aducerea în centru a fiecărei părți.

–          Tigaia o ungem cu ulei, punem plăcinta creață din Maramureș în ea, după care ungem din nou plăcinta cu ulei.

–          După câteva minute o întoarcem.

–          Într-o farfurie punem toate plăcintele făcute, ele menținându-se astfel calde.

Și plăcinta creață din Maramureș este gata de devorat de către pofticioși.

Și cum tradiția nu încetează să ne uimească, vă prezentăm plăcinta creață din Maramureș cu brânză și varză. Sincere să fim, nu știu câte dintre noi a încercat această combinație, însă sigur ne va stârni curiozitatea și ne va determina să o încercăm. Iată ingredientele pentru a prepara această rețetă:

 • 1 kilogram de făină
 • un cub de drojdie proaspătă – 25 grame, și o linguriță de zahăr pentru a face maiaua
 • apă călduță
 • sare
 • brânză – de oaie, sau de oaie amestecată cu vacă, la care puteți adăuga mărar, dacă vă place
 • un “curpător” (tocător rotund), cum i se zice pe la Maramureș
 • un sucitor din cel mai lung
 • ulei de floarea soarelui
 • bucată de material cu care înfășurați o furculiță pentru a unge mai bine tigaia, adică lespedea cu ulei
 • o lespede mare și rotundă

Pentru început, se pregătește maiaua care constă în amestecul format din drojdie, o linguriță de zahăr și 50 ml de apă călduță. Compoziția se amestecă și se lasă să crească. Într-un bol se va pune făina cu sare , peste care se va pune drojdia. Peste întreaga compoziție se va adăuga cei 600 ml de apă călduță rămași și se va frământa aluatul care trebuie să fie moale pentru a putea fi frământat. La final adăugăm uleiul și mai frământăm puțin până când alatul este suficient de moale și se va desprinde de vas. Acoperim aluatul cu un prosop și lăsăm la dospit timp de o oră și jumătate. Până când crește aluatul, ne putem ocupa de umplutura pentru plăcinta creață din Maramureș: brânza cu mărar, varza (care se dă pe răzătoare și se sărează), sau cartofi (care se fac piure), sau, urzici sau lobodă. Fiecare alege ceea ce i se pare mai adecvat pentru propriul gust.

După ce crește aluatul, luăm din el , de fiecare dată, aproximativ cât o bilă de dimensiunea unei portocale, și o întindem pe o suprafață presărată cu făină. Bila se va suci cu sucitorul după care se va întinde pe tocătorul rotund. Peste aluat se va pune compoziția. După care, se va lua fiecare margine și se va duce în centru, ținându-o cu cealaltă mână acolo. Se ia cealaltă margine de lângă ea și se va întinde până la mijloc, unde le unim cu cealaltă parte.  Astfel se procedează cu fiecare margine, până când reușim să le adunăm pe toate sub o formă cât mai rotundă. Se va pune o tigaie la încins. Tigaia încinsă se va unge cu ulei. Se va pune plăcinta, se va lăsa aproximativ 3 minute, se va unge cu ulei, după care se va întoarce și se va mai lăsa câteva minute. Dacă folosiți varză pentru umplutură, după ce o amestecați cu sare , o scurgeți foarte bine, după care o întindeți pe foaia de aluat și puneți peste ea piper. Procesul de împăturire e același. Această plăcintă creață din Maramureș se servește cu smântână sau cu horincă, în special de către bărbați.

Și, în continuare, vă prezentăm o altă variantă a rețetei pentru plăcinta creață din Maramureș. Cu mare măiestrie veți reuși să faceți o plăcintă creață de minune. Pentru această rețetă, aveți nevoie de:

 • un kilogram de făină
 • un pachet de drojdie proaspătă de 25 grame
 • lapte cald pentru frământat
 • o jumătate de linguriță de sare
 • brânză de oaie sau caș proaspăt – o jumătate de kilogram
 • o legătură de mărar/ cozi de ceapă verde/ frunze de lobodă/ mălai

Drojdia ce amestecă cu puțin lapte și se va pune peste făina amestecată cu lapte cald și sare. După ce se frământă, aluatul este lăsat să crească. Între timp se pregătește umplutura – pentru această rețetă s-a folosit caș proaspăt. Cașul s-a dat prin răzătoare și s-a amestecat cu mărarul tăiat mărunt sau cu mărarul pus  de toamna în borcan cu sare. După ce aluatul va crește, se va lua câte puțin, aproximativ un pumn de aluat, și se va întinde  cât se poate de subțire. Se va lua o parte din umplutură și se va întinde peste aluat. Se va lua o margine din aluatul sub formă rotundă și se va duce în mijloc, astfel se va proceda cu toate părțile până când plăcinta este încrețită. Într-o tigaie încinsă se va pune puțin ulei și se va așeza plăcinta. Se va întoarce când se va auri. Și plăcinta creață din Maramureș este pregătită să fie degustată de către cei pofticioși.

O ală rețetă de plăcintă creață din Maramureș folosește smântâna ca și ingredient secret. Așadar, pentru această rețetă  avem nevoie de :

 • 500 ml de lapte călduț
 • 25 grame de drojdie
 • Făină ( cât cuprinde sau ”după ochi”)
 • 400 grame de brânză de oaie sărată
 • 100 ml smântână
 • Mărar
 • Ceapă verde
 • Sare

Etapele pentru prepararea acestei rețete sunt:

Etapa 1 : smântâna, mărarul, ceapa verde tocată mărunt și brânza se amestecă și se dau puțin la blender pentru a obține o compoziție cât mai omogenă.

Etapa 2: se va face maia din drojdie, puțin lapte călduț, un praf de sare și o lingură de fărină și lăsăm puțin la crescut.

Etapa 3 : peste maia adăugăm restul de lapte și făină cât cuprinde până când aluatul devin elastic. Lăsăm aluatul astfel format la crescut.

Etapa 4 : întindem câte o foaie subțire peste care punem o parte din compoziția de brânză formată și trecem la împachetat după cum urmează  – se ia o margine și se duce în centru, și cu fiecare dintre marginile rămase se procedează la fel.

Etapa 5: într-o tigaie cu ulei încins se așează plăcinta și se va întoarce când va fi rumenită.

Etapa 6: se va așeza pe un șervețel de bucătărie la scurs și se va lăsa să se răcească.

Se va servi cu plăcere.

Dar, secretul aluatului pentru rețeta de plăcintă creață din Maramureș constă în faptul că, acest aluat poate fi folosit și pentru a face pâine. Așadar, vă prezentăm în paralel aceeași rețetă pentru două produse. Ingredientele de care aveți nevoie sunt:

–          1200 grame de făină

–          600 ml apă călduță

–          3 plicuri drojdie

–          1 lingură de zahăr

–          1 lingură miere, dar nu e obligatoriu

–          Ulei

Pentru plăcinte, veți mai adăuga la această listă cu ingrediente, produsele necesare pentru umplutură, și anume:

–          300 grame caș de oaie

–          300 grame urdă

–          Mărar verde

–          5 fire ceapă verde

–          Sare

–          Ulei pentru prăjit.

Și acum să trecem la pregătit pâine și plăcintă. Să îmbinăm utilul cu plăcutul, pâinea pentru a servi masa și plăcinta drept degustare. Aluatul este frământat până este suficient de moale ca să se desprindă de pe mână. Aluatul frământat este lăsat la dospit timp de vreo două ore. După ce va crește, este așezat pe o suprafață cu făină și se va mai frământa puțin. Din acest aluat dospit am luat o parte din care am format 8 bile pentru plăcinte și restul de aluat îl punem în tava de pâine și se lasă la crescut încă o oră. După aproximativ o oră, ungem pâinica astfel format cu albuș de ou, o presărăm cu susan sau alte semințe, după preferințe, și se pune la cuptor pentru 35 de minute. Pâinea se va încerca cu o scobitoare.

Să nu uităm de plăcinte. Cât pâinea se coace, se pregătesc plăcintele. Foile de ceapă și mărarul sunt tocate mărunt, se amestecă cu sare și se lasă puțin într-un bol pentru a se înmuia. Peste această compoziție se va adăuga 300 grame de caș de oaie și 300 grame de urdă. Dacă preferați o umplutură dulce, puteți folosi dulceață, finetti sau magiun. Pe masă presărată cu făină se va întinde bila din aluat cu ajutorul unui sucitor. Pe mijloc se va pune umplutură, și se va lua câte o aripă de aluat de pe margine și se va duce în mijloc. Când e gata floricica, se va mai întinde puțin cu sucitorul și se va pune la prăjit într-o tigaie unsă cu ulei. Se vor servi cu smântână.

Poftă bună!

 

Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *