Rețeta de ciurigai

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Cu toți am auzit de ”minciunele”, însă prea puțini dintre noi știm că faimoasele minciunele sunt de fapt ”ciurigai” la origine. Denumirea de ”ciurigai” o regăsim în Maramureș, unde putem afla si rețeta de ciurigai ”de la mama ei de acasă”.

Așadar, așa cum ne-am obișnuit, fiecare rețetă are mai multe variante, cu diferite ingrediente, rezultatul fiind ceva delicios și pe gustul fiecăruia.

Pentru început, vă prezentăm doua variante de rețete de ciurigai: una dintre rețete este cu drojdie și lapte, iar cea de-a doua rețetă de ciurigai nu conține nici lapte și nici drojdie.

Pentru prima variantă, rețeta de ciurigai cu drojdie, aveți nevoie de următoarele ingrediente:   1 kilogram faină, 4 ouă, 100 g untura, 20 grame drojdie, 200 grame zahăr, 1-2 pliculețe zahăr vanilat, 400 ml lapte.

Cea de-a doua rețetă de ciurigai este fără lapte și drojdie, însă, se va folosi o lingură de bicarbonat de sodiu și un iaurt sau lapte prins. Multe dintre gospodinele cunoscute de către noi ne-au spus că ele pun cantitățile de ingrediente necesare ”după ochi”.

Când nu ai cantitățile de ingrediente necesare, menționate anterior, poți lua în calcul ce cantitate de făină ai pentru a pune și celelalte ingrediente. Astfel că la 1 kilogram de făină, poți pune o jumătate de margarină sau un pachet de unt de 200 grame, și untura , acesta fiind ingredientul care dă savoare rețetei de ciurigai. Aluatul este frământat cu lapte prins sau iaurt, la care adăugăm o linguriță de bicarbonat de sodiu sau un praf de copt. La început este amestecată făina cu grăsime, după care se vor adăuga celelalte ingrediente. Aluatul obținut trebuie să fie consistent și nu trebuie să se lipească. Se va lăsa 20 de minute să se odihnească, după care se va întinde și va fi tăiat în formă de romburi. În fiecare romb obținut se face o tăietură în mijloc și aluatul se întoarce. Ciurigaii sau minciunelele sunt prăjite în ulei, ulterior fiind presărate cu zahăr pudră.

Și cum gospodinele nu încetează sa ne uimească, va mai facem cunoscută o rețetă de ciurigai, ca la Maramureș. Pentru această rețetă trebuie să aveți pregătite următoarele ingrediente:

  •   1 kilogram făină Arpis
  •  4 ouă
  •   100 grame untură
  •   20 grame drojdie
  •   1 plic zahăr vanilat
  •  200 grame zahăr
  •   sare
  •  400 ml lapte
  •  ulei Arpis pentru prăjit

Pentru această rețetă de ciurigai trebuie să urmăm următorii pași:

  În primul rând, drojdia se pune la înmuiat în lapte cald.  În acest timp, ouăle se bat.După care, se amestecă făina Arpis, ouăle, iar laptele cald este turnat treptat. Peste aceste ingrediente, se adaugă zahărul tos, zahărul vanilat și untura.Compoziția se frământă până se obține un aluat mai vâscos.Aluatul obținut se împarte în două părți egale și se va întinde până când rezultatul va fi o foaie de aluat subțire  Aluatul rezultate se va tăia în formă de romburi, în mijlocul cărora se va face un orificiu.  Unul dintre colțurile rombului format se va trece prin orificiul făcut. Într-o tigaie în care s-a pus ulei Arpis într-o cantitate mare, se vor așeza ciurigaii pentru prăjit.  Se vor servi cu zahăr pudră pe deasupra.Și nu în ultimul rând, se vor servi cu plăcere, fiind un dulce binevenit și nu greu de făcut.

Și cum fiecare rețetă este unică în felul ei, o nouă rețetă de ciurigai veți descoperi în cele ce urmează. Astfel, trebuie să aveți pregătite următoarele ingrediente:

  •  2 kilograme făină albă
  •   40 grame drojdie
  •   800 ml lapte
  •   8 ouă
  •   200 grame untură
  •   400 grame zahăr
  •  2 plicuri zahăr vanilinat
  •  ulei pentru prăjit
  • puțină sare.

Prepararea rețetei de ciurigai folosind aceste ingrediente începe prin mixarea ouălelor. Drojdia va fi pusă la înmuiat în lapte cald. Făina se adaugă peste ouăle mixate până când compoziția se omogenizează. Treptat se adaugă zahărul vanilinat, untura, zahărul și laptele cu drojdia. Compoziția se amestecă, după care se frământă. Aluatul obținut se împarte în două și este întinsă fiecare parte. Din foile de aluat se decupează romburile care vor fi crestate pe mijloc. Prin mijlocul crestat se trece unul dintre colțurile rombului. Ciurigaii obținuți sunt puși la prăjit în ulei încins și dați prin zahăr pudră.

Dacă de minciunele am mai auzit, puțini știu că ciurigai este același lucru cu ”uscățele”. Deci, cu aceste trei denumiri, vă prezentăm o nouă rețetă de ciurigai. Pentru această rețetă aveți nevoie de spor și câteva ingrediente, printre care:

  •  300 ml iaurt
  •   2 – 3 linguri smântână
  •  zahăr, zahăr vanilinat
  •   vârf de sare
  •   3 gălbenușuri + 1 ou.
  •  Un cub de unt sau untură, după preferință
  •  făină cât cuprinde.

Se vor bate ouăle cu zahărul, peste care se va adăuga iaurtul. La final, vom adăuga și făina până când compoziția va căpăta consistența aluatului pentru paste sau tăiței. După ce am frământat aluatul bine, îl întindem sub formă de foi, nici prea groase și nici prea subțiri. Astfel, foile obținute le tăiem în romburi de dimensiunea unei palme, le tăiem în mijloc și tragem de colțul cel mai lung al rombului pe care îl trecem prin tăietura făcută în mijlocul rombului până când iese pe cealaltă parte. Ulterior vom împleti coptătura. Într-o tavă cu uleiul încins se vor pune ciurigaii  care vor fi prăjiți aproximativ 2 minute pe fiecare parte. Peste ciurigai se va presăra zahăr pudră. Și astfel este gata rețeta de ciurigai, minciunele sau uscățele.

Ciurigaii  pot fi serviți ca desert, ca degustare, ca snacksuri dulci. Și cum gospodinele adaptează rețetele după propriile gusturi, va mai facem cunoscută o rețetă de ciurigai.

Pentru această rețetă de ciurigai, aveți nevoie de următoarele ingrediente:

  •  1 kilogram făină
  •   3 ouă
  •   300 ml smântână
  •  200 ml lapte
  •  200 g zahăr
  •  coajă de la o lămâie
  •  1 plic praf de copt
  •   1 plic zahăr vanilat
  •  1 linguriță rasă de sare
  •   ulei pentru copt.

Pașii care trebuie urmați pentru a obține ciurigaii doriți sunt:

  •  în primul rând, într-un bol mare, făina este amestecată cu zahărul, ouăle, praful de copt, coaja de lămâie, sarea și zahărul vanilat
  •   treptat este adăugat iaurtul
  •  după adăugarea iaurtului, se adaugă treptat și laptele călduț
  •  aluatul este frământat timp de 15 minute
  •   aluatul frământat este pus la dospit la cald pentru încă 15 minute
  •  aluatul este întins pe o suprafața dată cu făină
  •   aluatul este tăiat în romburi cu ajutorul unui pinten
  •  in mijlocul rombului se face o fantă cu ajutorul pintenului, pe unde se va scoate unul dintre colturile rombului
  •   intr-o tigaie se încinge uleiul
  •   ”minciunelele” se vor prăji pe ambele părți
  •  Se vor scoate pe un prosop de hârtie, se lasă la scurs
  •  Se pun pe o farfurie și se pudrează cu zahăr pudră.

Cei care le servesc se vor bucura de savoarea lor.

Ciorigauă, Ciorigăi, Minciunele, Ciurighele, Uscățele, toate aceste denumiri sunt pentru ciurigaii maramureșeni. Fiecare persoană le cunosc după o altă denumire. Fiecare rețetă e diferită, dar și asemănătoare în acest timp. Sunt ingrediente care se regăsesc la fiecare rețetă de ciurigai, dar trebuie menționat și faptul că fiecare rețetă are specificul ei. Așadar, în cele ce urmează vă prezentă ingredientele pentru o nouă rețetă de ciurigai:

  •   1 cană de sana
  •   3-4 linguri de smântână
  •   7 linguri de zahăr
  •   1 ou
  •   1 praf de sare
  •   1 plic de zahăr vanilat
  •  1/2 zeama de limeta/lămâie
  •  1 linguriță esență de rom
  •   1 linguriță esență de lămâie
  •   1 linguriță bicarbonat de sodiu
  •   Făină.

Oul se amestecă cu zahărul până când zahărul se topește. Peste cele două ingrediente se adaugă sana amestecată cu bicarbonat de sodiu. Se adaugă treptat și smântâna și se mixează în continuare. Peste compoziția formată se adaugă zahărul vanilat, esența de lămâie și esența de rom și zeama de lămâie. Făina se adaugă treptat și se amestecă la început cu lingura, după care se va amesteca folosind mâna până se obține un aluat care se poate întinde. Aluatul obținut va fi împărțit în două părți egale. Se va întinde o foaie, se va face un orificiu în mijloc, și un colț din romb va fi introdus în orificiu. Trebuie să țineți cont de faptul că ciurigăii se topesc foarte repede de aceea este necesar sa îi finalizați pe toți înainte de a începe să îi prăjiți. Cu foaia rămasă, vă puteți juca puțin. O puteți tăia în fâșii și o puteți împleti, formând altfel de ciurigai. O dată prăjiți, sunt pudrați cu mult zahăr vanilat. Nu vă rămâne decât să savurați cu plăcere.

Și acum vă facem cunoscută și o rețetă de ciurigai ardelenești. Acești ciurigai ardelenești sunt aromați și nu se prăjesc în ulei. Pentru această rețetă de ciurigai ardelenești aveți nevoie de:

  •  250 ml smântână
  •   3 linguri rom
  •  2 ouă
  •   250 grame zahăr
  •  300 grame făină
  •   drojdie
  •   sare
  •   zahăr vanilat pentru pudrat.

Făina este cernută, după care se pune într-un bol. Peste aceasta se adaugă ouăle, smântâna, romul, sarea și drojdia frecată cu o lingură de zahăr. Aluatul format este pus la frigider pentru 30 de minute. După care se va întinde sub forma unei foi de 2 cm. Cu gura unui pahar se va tăia foaia de aluat. Într-o tavă se va pune hârtie de copt și fără să o ungem, punem curigaii astfel formați ți băgăm tava în cuptorul încins. Ciurigaii sunt copți până se rumenesc. La final, ciurigaii vor fi pudrați cu zahăr vanilat și vor fi serviți cu plăcere.

Și pentru că Postul Crăciunului ne bate la ușă, vă prezentăm și o rețetă de ciurigai de post. Și unde mai pui că este o rețetă numai bună pentru persoanele care țin dietă.

Să începem cu prezentarea ingredientelor de care avem nevoie pentru rețeta de curigai de post. Așadar, ca sa pregătiți această rețetă, aveți nevoie de:

  •   500 grame făină
  •   100grame zahăr
  •  5 linguri de ulei
  •  aproximativ 250 ml apă caldă , necesară pentru frământat
  •  20 grame drojdie proaspătă ( jumate de cub )
  •   un vârf de linguriță de sare
  •   coaja rasa de lămâie și portocală.
  •   Aproximativ 600 ml ulei pentru prăjit
  •   Zahăr vanilat
  •  Scorțișoară.

Pentru început, făina se va cerne într-un bol. În mijlocul bolului cu făina se va face un crater și se va pune drojdia, 2 linguri de zahăr și jumătate din cantitatea de apă caldă. Se va lăsa aproximativ  10 minute, timp în care drojdia va fierbe. Ulterior vor fi adăugate restul de ingrediente. Compoziția se va frământa doar până când e va omogeniza sub forma unui aluat. În caz că este nevoie, se va mai adăuga apă și făină, dar cu atenție pentru a nu deteriora compoziția și aluatul deja format. Aluatul trebuie sa fie nici moale și nici vârtos, și nu e nevoie să mai fie frământat. Este lăsat la dospit 10 minute, apoi se întinde într-o foaie. Aluatul se taie în triunghiuri în mijlocul cărora se va face o incizie. Unul din colțurile triunghiului va fi trecut prin incizie, și uite așa ciurigaii sunt gata de prăjit, dar nu înainte de a fi lăsați la crescut 20-30 de minute. Se vor prăji în ulei încins, dar la foc mediu. Se vor lăsa la scurs pe un prosop de hârtie, se pudrează cu zahăr vanilat și scorțișoară și…poftă bună că restul cuvintelor sunt de prisos.

Și uite așa, am trecut în revistă câteva rețete de ciurigai, fiecare specială în felul său.

 

 

 

 

Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *