Iahnie de fasole moldovenească

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Și cum se apropie postul Crăciunului, gospodinele se întrec în rețete de post care să fie pe placul tuturor membrilor familiei. Fasolea este un ingredient care face deliciul multor mese și poate fi gătită sub diferite forme Bineînțeles că avem mai multe variante de rețetă pentru iahnie de fasole moldovenească.

 

Specificul rețetei moldovenești constă în cantitatea de ceapă folosită pentru fiecare rețetă de iahnie de fasole moldovenească. Și încă un pont: fasolea trebuie lăsată la înmuiat pentru a fierbe mai repede și mai ușor.

Ingredientele de care o gospodină are nevoie pentru a face o iahnie de fasole moldovenească sunt:

jumătate de kg de fasole uscată

  • 4-5 cepe mari
  • 4 linguri ulei
  • jumătate de căpățână de usturoi
  • 2 linguri pastă de tomate
  • sare , după gust
  • piper, după gust

Pentru a prepara iahnie de fasole moldovenească, o gospodină trebuie să urmeze următorii pași:

  1. fasolea trebuie pusă la înmuiat cu câteva ore înainte, de preferat de seara până a doua zi de dimineață
  2. după ce a fost lăsată la înmuiat, se scurge bine de apă, se acoperă cu apă rece și se pune la fiert
  3. la primul clocot, fasolea se va lua de pe foc, se va scurge apa și va fi din nou acoperită cu apă, dar fierbinte
  4. din nou se lasă să clocotească , urmând pașii de la operațiunea anterioară
  5. schimbarea apei este recomandată să se facă de vreo 4-5 ori, și se poate adăuga și un puțin bicarbonat în apa în care se fierbe fasolea, acesta ajutând la înmuierea mai repede a fasolei, reducând totodată și efectele neplăcute generate de aceasta
  6. în ultima apă schimbată, se lasă la foc mic să fiarbă până se înmoaie bine
  7. după ce fasolea a fiert bine, se scurge de apă și se dă prin strecurătoare sau este pasată la blender.
  8. Ceapa tăiată felii subțiri se pune la călit
  9. După ce s-a călit ceapa, peste aceasta se adaugă pasta de tomate și se amestecă bine
  10. O parte din cantitatea de ceapă călită amestecată  cu pastă de tomate se adaugă peste fasole. La această compoziție se adaugă și usturoiul pisat
  11. Se amestecă în compoziție până se omogenizează
  12. Ceapa călită adăugată peste fasole nu se va scurge de ulei deoarece acesta va face ca fasolea să fie mai pufoasă.
  13. Se adaugă sare și piper după preferință, se pune într-un vas, se adaugă cealaltă parte de ceapă călită cu bulion.
  14. Iahnia de fasole moldovenească se va servi cu pâine și o salată de murături.

Și uite așa, scriind rețeta parcă și se face poftă de o iahnie moldovenească, o pofta ce îți va pune la încercare talentul de gospodină.

Acest preparat tradițional se gătește simplu și ușor, fiind perfect pentru zilele de toamnă și iarnă, dar și pentru zilele de post.

Dar, iahnia de fasole moldovenească poate fi gătită și în afara postului, în această perioadă gospodinele putând adăuga șuncă afumată pentru a-i da o savoare specială.

Așadar, vă prezentăm iahnia de fasole moldovenească, cu șuncă afumată, pentru care avem nevoie de următoarele ingrediente:

  • 300 g fasole boabe
  • 250 g şuncă afumată
  • 1 ceapă
  • 2 linguri ulei
  • 4 căţei usturoi
  • 3 linguri bulion
  • Pătrunjel

Ca și la iahnia moldovenească de post, fasolea de pune la înmuiat cu o seară înainte. A doua zi, fasolea se pune la fiert, schimbând apa de vreo 2-3 ori după ce a dat în clocot. Ulterior, acoperi fasolea cu apă clocotită  și o lași să se fiarbă până se înmoaie. În același timp, într-o tigaie căliți ceapa și usturoiul tăiate mărunt. Într-un vas mic diluați pasta de tomate cu 2 linguri de apă, după care o adăugați în vasul cu fasole. Se adaugă sare după gust și se mai lasă puțin la fiert. Iahnia de fasole moldovenească cu șuncă afumată se servește rece sau caldă, cu șuncă afumată lângă, presărată cu pătrunjel și piper după preferință.

Și revenind a iahnia de fasole moldovenească de post, va mai facem cunoscută o rețetă, la fel de gustoasă.

Pentru această rețetă veți avea nevoie de următoare ingrediente:

  • 500 g fasole boabe
  • 3 cepe
  • 100 ml untdelemn
  • 3 morcovi
  • 1 lingură boia
  • 1 căpățână usturoi
  • 1 lingură oțet aromat cu tarhon
  •  câteva fire de tarhon tocat
  •  1 legătură pătrunjel
  • 200 ml bulion gros de roșii
  •  1 lingură zahăr
  •  1 foaie dafin
  •  sare, piper, după preferință și gust

Primul pas în prepararea acestei rețete este punerea la înmuiat de seara a fasolei pentru a se fierbe mai ușor și mai repede. Dimineața, fasolea se pune la fiert în 3 litri de apă cu sare, pentru a scădea, timp de o oră și jumătate, la foc mic. Morcovii și ceapa se dau prin răzătoare și se călesc în ulei cu boia. Peste morcovii și ceapa călite se pune bulion de roșii și oțet stins în puțină apă fierbinte. Între timp se vor toca tarhonul, pătrunjelul și usturoiul. După ce fasolea a fiert, se adaugă zarzavatul călit, usturoiul, tarhonul, zahărul și foaia de dafin, sare, piper, după gust. Se mai lasă pe foc și se amestecă ușor. La final se presară pătrunjel. Se servește cu drag și voie bună.

Pentru mulți dintre noi, iahnia de fasole moldovenească este preparatul care ne duce cu gândul la casa părintească, la bunici, la serile de toamnă, la timpurile dragi nouă. Și cum tradiția trebuie să meargă mai departe, fiecare gospodină are propria rețetă după care se ghidează. Așadar, pentru următoarea rețetă de iahnie moldovenească aveți nevoie de următoarele ingrediente:

2 conserve fasole albă mare scurse și clătite foarte bine

  •  100 de ml suc de roșii cu pulpă
  • ceapă tocată mărunt
  • un morcov dat prin răzătoare
  • 1 linguriță boia dulce
  • 4 căni de apă
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 2 frunze de dafin
  • linguriță de cimbru uscat
  •  sare roz după gust
  • opțional pentru servire: murături și/sau mămăliguță.

Folosind conserve de fasole albă, iahnia de fasole moldovenească va fi mai ușor de gătit. Primul pas este sotarea morcovului și a cepei în ulei de măsline încins. Peste cele două ingrediente se adaugă și boiaua. Peste compoziția realizată, se va adăuga  sucul de roșii, cimbrul, frunzele de dafin și se va acoperi pentru 2 minute. Următorul pas este adăugarea fasolei. Compoziția se acoperă și se lasă la foc mic pentru 30 de minute. Se adaugă sare după gust. Iahnia de fasole moldovenească astfel preparată, se servește alături de murături sau mămăliguță. Iar gustul ei te va purta spre anii copilăriei.

Și, așa cum ne-am obișnuit, gospodinele ne uimesc mereu cu rețete diferite și gustoase. Astfel, în continuare, vă prezentăm o rețetă pentru iahnie de fasole moldovenească cu sos de roșii.

Ingredientele de care aveți nevoie pentru a face o iahnie de fasole moldovenească cu sos de roșii sunt:

  • 2 pahare de fasole albă,
  • 2-3 cepe,
  • 2 linguri de ulei (sau 100 g slănină),
  • 2-3 roşii (sau 1 lingură de pastă),
  • 3-4 căţei de usturoi,
  • sare,
  • piper negru măcinat,
  • 1 lingură de verdeaţă tăiată.

După ce am ales fasolea, aceasta se spală în câteva ape și se lasă la înmuiat câteva ore, între 3 și 8 ore. După acest timp, fasolea se pune la fiert. După se tăiem ceapa cubulețe, aceasta se rumenește. Roșiile vor fi curățate de coajă și se vor da prin răzătoare. Următorul pas este amestecarea fasolei cu ceapa rumenită, peste care se adaugă sosul de roșii. Punem sare și piper după gust și întreaga compoziție o lăsăm puțin la înăbușit. Într-un final adăugăm usturoiul pisat și verdeața. Iahnia de fasole moldovenească cu sos de roși se servește rece dacă a fost făcută cu ulei și caldă dacă ceapa a fost prăjită cu slănină. Sa aveți poftă.

Și pentru că uneori timpul este cel mai mare dușman al nostru și nu avem când să pregătim o rețetă de iahnie de fasole moldovenească foarte complexă, vă prezentăm și o rețetă simplă și ieftină. Pentru această rețetă aveți nevoie de:

  • cana fasole uscată/boabe
  • 500g fasole verde păstăi
  • doua linguri ulei
  •  sare, după gust
  • piper, după gust.

Cana de fasole se lasă la înmuiat, după care se pune la fiert. Uleiul, apa, fasolea verde păstăi și fasolea uscată/ boabe se pun într-o tigaie cu capac și se asezonează cu sare. Până când scade apa, se lasă la fiert la foc mic și se amestecă din când în când. În momentul în care apa scade de tot, știm că iahnia de fasole moldovenească este gata. Acest fel de iahnie de fasole moldovenească se poate servi simplă, lângă o bucată de carne sau un cârnat sau cu un cățel de usturoi.

Fie că este de dulce, cu carne, costiță sau cârnat, sau este de post, cu ceapă călită din plin, iahnia de fasole moldovenească rămâne un deliciu preferat, ușor de realizat și care poate fi servit și pe post de aperitiv, făcând deliciul fiecărei mese.

Rețetele prezentate pot fi modificate, fiecare gospodină adaugă într-o doză mai mare sau mică un anumit ingredient, în funcție de preferințele fiecăruia.

Și cum fiecare zonă are și denumiri tradiționale, iahnia de fasole moldovenească se mai regăsește și sub denumire de fasole făcăluită (fasole bătută). Iar pentru această rețetă, o gospodină va avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • fasole boabe – 1000 g;
  • ceapă – 600 g;
  • morcov – 1 bucată;
  • ulei – 500 ml;
  • muștar iute – 40 g;
  • usturoi – 100 g;
  • piper alb râșnit – 1 linguriță;
  • lămâie – 100 g;
  • pastă de roșii – 100 g;
  • boia dulce de ardei – 3 lingurițe cu vârf;
  • vegeta bio sau vegeta clasic – 1 lingură cu vârf;
  •  sare –  după gust.

Fasolea se alege și se va spăla în câteva ape, după care se va pune la înmuiat între 8 și 10 ore. Apa în care a stat la înmuiat se aruncă și fasolea va fi pusă la fiert în apă rece.  Când se va schimba apa, se va pune la fiert și o ceapă, un morcov tăiat în patru și 1 lingură de vegeta. După ce se fierbe fasolea, o lăsăm să se răcească și o strecurăm. Fasolea fiartă, morcovul fiert și 2 cepe crude la vom da prin mașina de tocat. La această compoziție se adaugă  muștarul, piperul râșnit, zeama de lămâie, 200 ml ulei și usturoiul pisat cu sare. Se amestecă până la omogenizare și se toarnă în farfurii.

În uleiul care a rămas nefolosit se va căli ceapa care a fost tăiată julienne până când aceasta se înmoaie. Peste ceapa călită se adaugă pasta de roșii, boiaua dulce și sare după gust. Se amestecă și se mai lasă puțin pe foc. Compoziția se pune peste fasolea din farfurii și se lasă la rece.

Pentru o cantitate mai mică de iahnie de fasole moldovenească gătită astfel, se scade din cantitatea ingredientelor.

Se servește cu plăcere de întreaga familie. 

Iahnie de fasole moldovenească

Și cum se apropie postul Crăciunului, gospodinele se întrec în rețete de post care să fie pe placul tuturor membrilor familiei. Fasolea este un ingredient care face deliciul multor mese și poate fi gătită sub diferite forme.

Una dintre rețele cele mai practice și delicioase este iahnia de fasole. Și cum moldovencele sunt niște gospodine pricepute, iahnia de fasole moldovenească încântă gusturile celor care o savurează. Bineînțeles că avem mai multe variante de rețetă pentru iahnie de fasole moldovenească. 

Specificul rețetei moldovenești constă în cantitatea de ceapă folosită pentru fiecare rețetă de iahnie de fasole moldovenească. Și încă un pont: fasolea trebuie lăsată la înmuiat pentru a fierbe mai repede și mai ușor.

Ingredientele de care o gospodină are nevoie pentru a face o iahnie de fasole moldovenească sunt:

jumătate de kg de fasole uscată

  • 4-5 cepe mari
  • 4 linguri ulei
  • jumătate de căpățână de usturoi
  •  2 linguri pastă de tomate
  • sare , după gust
  •  piper, după gust

Pentru a prepara iahnie de fasole moldovenească, o gospodină trebuie să urmeze următorii pași:

  1. fasolea trebuie pusă la înmuiat cu câteva ore înainte, de preferat de seara până a doua zi de dimineață
  2. după ce a fost lăsată la înmuiat, se scurge bine de apă, se acoperă cu apă rece și se pune la fiert
  3. la primul clocot, fasolea se va lua de pe foc, se va scurge apa și va fi din nou acoperită cu apă, dar fierbinte
  4. din nou se lasă să clocotească , urmând pașii de la operațiunea anterioară
  5. schimbarea apei este recomandată să se facă de vreo 4-5 ori, și se poate adăuga și un puțin bicarbonat în apa în care se fierbe fasolea, acesta ajutând la înmuierea mai repede a fasolei, reducând totodată și efectele neplăcute generate de aceasta
  6. în ultima apă schimbată, se lasă la foc mic să fiarbă până se înmoaie bine
  7. după ce fasolea a fiert bine, se scurge de apă și se dă prin strecurătoare sau este pasată la blender.
  8. Ceapa tăiată felii subțiri se pune la călit
  9. După ce s-a călit ceapa, peste aceasta se adaugă pasta de tomate și se amestecă bine
  10. O parte din cantitatea de ceapă călită amestecată  cu pastă de tomate se adaugă peste fasole. La această compoziție se adaugă și usturoiul pisat
  11. Se amestecă în compoziție până se omogenizează
  12. Ceapa călită adăugată peste fasole nu se va scurge de ulei deoarece acesta va face ca fasolea să fie mai pufoasă.
  13. Se adaugă sare și piper după preferință, se pune într-un vas, se adaugă cealaltă parte de ceapă călită cu bulion.
  14. Iahnia de fasole moldovenească se va servi cu pâine și o salată de murături.

Și uite așa, scriind rețeta parcă și se face poftă de o iahnie moldovenească, o pofta ce îți va pune la încercare talentul de gospodină.

Acest preparat tradițional se gătește simplu și ușor, fiind perfect pentru zilele de toamnă și iarnă, dar și pentru zilele de post.

Dar, iahnia de fasole moldovenească poate fi gătită și în afara postului, în această perioadă gospodinele putând adăuga șuncă afumată pentru a-i da o savoare specială.

Așadar, vă prezentăm iahnia de fasole moldovenească, cu șuncă afumată, pentru care avem nevoie de următoarele ingrediente:

  • 300 g fasole boabe
  • 250 g şuncă afumată
  • 1 ceapă
  • 2 linguri ulei
  •  4 căţei usturoi
  • 3 linguri bulion
  • Pătrunjel

Ca și la iahnia moldovenească de post, fasolea de pune la înmuiat cu o seară înainte. A doua zi, fasolea se pune la fiert, schimbând apa de vreo 2-3 ori după ce a dat în clocot. Ulterior, acoperi fasolea cu apă clocotită  și o lași să se fiarbă până se înmoaie. În același timp, într-o tigaie căliți ceapa și usturoiul tăiate mărunt. Într-un vas mic diluați pasta de tomate cu 2 linguri de apă, după care o adăugați în vasul cu fasole. Se adaugă sare după gust și se mai lasă puțin la fiert. Iahnia de fasole moldovenească cu șuncă afumată se servește rece sau caldă, cu șuncă afumată lângă, presărată cu pătrunjel și piper după preferință.

Și revenind a iahnia de fasole moldovenească de post, va mai facem cunoscută o rețetă, la fel de gustoasă.

Pentru această rețetă veți avea nevoie de următoare ingrediente:

  • 500 g fasole boabe
  • 3 cepe
  • 100 ml untdelemn
  • 3 morcovi
  • 1 lingură boia
  • 1 căpățână usturoi
  • 1 lingură oțet aromat cu tarhon
  • câteva fire de tarhon tocat
  • 1 legătură pătrunjel
  • 200 ml bulion gros de roșii
  • 1 lingură zahăr
  • 1 foaie dafin
  • sare, piper, după preferință și gust

Primul pas în prepararea acestei rețete este punerea la înmuiat de seara a fasolei pentru a se fierbe mai ușor și mai repede. Dimineața, fasolea se pune la fiert în 3 litri de apă cu sare, pentru a scădea, timp de o oră și jumătate, la foc mic. Morcovii și ceapa se dau prin răzătoare și se călesc în ulei cu boia. Peste morcovii și ceapa călite se pune bulion de roșii și oțet stins în puțină apă fierbinte. Între timp se vor toca tarhonul, pătrunjelul și usturoiul. După ce fasolea a fiert, se adaugă zarzavatul călit, usturoiul, tarhonul, zahărul și foaia de dafin, sare, piper, după gust. Se mai lasă pe foc și se amestecă ușor. La final se presară pătrunjel. Se servește cu drag și voie bună.

Pentru mulți dintre noi, iahnia de fasole moldovenească este preparatul care ne duce cu gândul la casa părintească, la bunici, la serile de toamnă, la timpurile dragi nouă. Și cum tradiția trebuie să meargă mai departe, fiecare gospodină are propria rețetă după care se ghidează. Așadar, pentru următoarea rețetă de iahnie moldovenească aveți nevoie de următoarele ingrediente:

  • 2 conserve fasole albă mare scurse și clătite foarte bine
  • 100 de ml suc de roșii cu pulpă
  • ceapă tocată mărunt
  • un morcov dat prin răzătoare
  • 1 linguriță boia dulce
  • 4 căni de apă
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 2 frunze de dafin
  • linguriță de cimbru uscat
  • sare roz după gust
  • opțional pentru servire: murături și/sau mămăliguță.

Folosind conserve de fasole albă, iahnia de fasole moldovenească va fi mai ușor de gătit. Primul pas este sotarea morcovului și a cepei în ulei de măsline încins. Peste cele două ingrediente se adaugă și boiaua. Peste compoziția realizată, se va adăuga  sucul de roșii, cimbrul, frunzele de dafin și se va acoperi pentru 2 minute. Următorul pas este adăugarea fasolei. Compoziția se acoperă și se lasă la foc mic pentru 30 de minute. Se adaugă sare după gust. Iahnia de fasole moldovenească astfel preparată, se servește alături de murături sau mămăliguță. Iar gustul ei te va purta spre anii copilăriei.

Și, așa cum ne-am obișnuit, gospodinele ne uimesc mereu cu rețete diferite și gustoase. Astfel, în continuare, vă prezentăm o rețetă pentru iahnie de fasole moldovenească cu sos de roșii.

Ingredientele de care aveți nevoie pentru a face o iahnie de fasole moldovenească cu sos de roșii sunt:

  • 2 pahare de fasole albă,
  • 2-3 cepe,
  • 2 linguri de ulei (sau 100 g slănină),
  • 2-3 roşii (sau 1 lingură de pastă),
  •  3-4 căţei de usturoi,
  •  sare,
  • piper negru măcinat,
  • 1 lingură de verdeaţă tăiată.

După ce am ales fasolea, aceasta se spală în câteva ape și se lasă la înmuiat câteva ore, între 3 și 8 ore. După acest timp, fasolea se pune la fiert. După se tăiem ceapa cubulețe, aceasta se rumenește. Roșiile vor fi curățate de coajă și se vor da prin răzătoare. Următorul pas este amestecarea fasolei cu ceapa rumenită, peste care se adaugă sosul de roșii. Punem sare și piper după gust și întreaga compoziție o lăsăm puțin la înăbușit. Într-un final adăugăm usturoiul pisat și verdeața. Iahnia de fasole moldovenească cu sos de roși se servește rece dacă a fost făcută cu ulei și caldă dacă ceapa a fost prăjită cu slănină. Sa aveți poftă.

Și pentru că uneori timpul este cel mai mare dușman al nostru și nu avem când să pregătim o rețetă de iahnie de fasole moldovenească foarte complexă, vă prezentăm și o rețetă simplă și ieftină. Pentru această rețetă aveți nevoie de:

  • cana fasole uscată/boabe
  • 500g fasole verde păstăi
  • doua linguri ulei
  •  sare, după gust
  •  piper, după gust.

Cana de fasole se lasă la înmuiat, după care se pune la fiert. Uleiul, apa, fasolea verde păstăi și fasolea uscată/ boabe se pun într-o tigaie cu capac și se asezonează cu sare. Până când scade apa, se lasă la fiert la foc mic și se amestecă din când în când. În momentul în care apa scade de tot, știm că iahnia de fasole moldovenească este gata. Acest fel de iahnie de fasole moldovenească se poate servi simplă, lângă o bucată de carne sau un cârnat sau cu un cățel de usturoi.

Fie că este de dulce, cu carne, costiță sau cârnat, sau este de post, cu ceapă călită din plin, iahnia de fasole moldovenească rămâne un deliciu preferat, ușor de realizat și care poate fi servit și pe post de aperitiv, făcând deliciul fiecărei mese.

Rețetele prezentate pot fi modificate, fiecare gospodină adaugă într-o doză mai mare sau mică un anumit ingredient, în funcție de preferințele fiecăruia.

Și cum fiecare zonă are și denumiri tradiționale, iahnia de fasole moldovenească se mai regăsește și sub denumire de fasole făcăluită (fasole bătută). Iar pentru această rețetă, o gospodină va avea nevoie de următoarele ingrediente:

  •  fasole boabe – 1000 g;
  •  ceapă – 600 g;
  •  morcov – 1 bucată;
  • ulei – 500 ml;
  • muștar iute – 40 g;
  • usturoi – 100 g;
  • piper alb râșnit – 1 linguriță;
  •  lămâie – 100 g;
  • pastă de roșii – 100 g;
  •  boia dulce de ardei – 3 lingurițe cu vârf;
  • vegeta bio sau vegeta clasic – 1 lingură cu vârf;
  • sare –  după gust.

Fasolea se alege și se va spăla în câteva ape, după care se va pune la înmuiat între 8 și 10 ore. Apa în care a stat la înmuiat se aruncă și fasolea va fi pusă la fiert în apă rece.  Când se va schimba apa, se va pune la fiert și o ceapă, un morcov tăiat în patru și 1 lingură de vegeta. După ce se fierbe fasolea, o lăsăm să se răcească și o strecurăm. Fasolea fiartă, morcovul fiert și 2 cepe crude la vom da prin mașina de tocat. La această compoziție se adaugă  muștarul, piperul râșnit, zeama de lămâie, 200 ml ulei și usturoiul pisat cu sare. Se amestecă până la omogenizare și se toarnă în farfurii.

În uleiul care a rămas nefolosit se va căli ceapa care a fost tăiată julienne până când aceasta se înmoaie. Peste ceapa călită se adaugă pasta de roșii, boiaua dulce și sare după gust. Se amestecă și se mai lasă puțin pe foc. Compoziția se pune peste fasolea din farfurii și se lasă la rece.

Pentru o cantitate mai mică de iahnie de fasole moldovenească gătită astfel, se scade din cantitatea ingredientelor.

Se servește cu plăcere de întreaga familie.

 

Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *