Mucenici moldovenești de post

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Mucenicii moldovenești sunt un preparat tradițional, care se gătește o singură dată pe an, și anume pe data de 9 martie, atunci când creștinii ortodocși sărbătoresc Cei 40 de mucenici, o zi din calendar cu o semnficație aparte în tradiția populară. Mucenicii moldovenești de post nu necesită ingrediente scumpe, ci doar făină, zahăr, sare, ulei, apă, drojdie, coajă de citrice, extract de vanilie, miere și nucă.

Întâi de toate, se face un aluat elastic din 550 de grame de făină, un praf de sare, opțional două plicuri de zahăr vanilat, 150 de grame de zahăr, un plic de drojdie uscată sau jumătate de cub de drojdie proaspătă, 250 ml de apă călduță și 50-80 ml de ulei.

După ce se frământă bine aluatul, se lasă la crescut timp de o oră, după care se modelează mucenicii sub forma cifrei 8. Se dau la cuptor pentru 20-30 de minute sau până când devin aurii și se lasă apoi să se răcească, timp în care pregătim un sirop din apă, zahăr, extract de vanilie și coaja de la o lămâie. Înmuiem fiecare mucenic în parte în acest sirop, îl ungem cu miere de albine, apoi îl presărăm cu nucă măcinată.

Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *