Mucenicii moldovenești, un deliciu de neegalat

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

La început de martie, imediat după ziua de 8 martie, în calendar se marchează sărbătoarea mucenicilor, cea care se spune că reprezintă începutul anului agrar, un prag între iarnă și vară.

Biserica îi sărbătoreşte în fiecare an, pe 9 martie, pe cei 40 de mucenici din Sevastia, foşti soldaţi ai împăratului Licinus, care au refuzat să-şi renege religia. În anul 320, conform izvoarelor istorice, Agricolae, guveratorul Armeniei, le-a cerut acestora să se închine idolilor. Pentru refuzul lor, guvernatorul a decis întemniţarea mucenicilor pe o perioadă de 8 zile, timp în care au fost torturaţi prin lovirea cu pietre.

Văzând că aceştia tot nu sunt dispuşi să renunţe la creştinism, Agricolae a hotărât să îi condamne la moarte prin înghetare în lacul Sevastiei. Dintre toţi cei 40, unul a decis să renunţe la creştinism, însă în momentul în care a ieşit din lac a murit pe loc. Locul acestuia a fost luat de un soldat.

În decursul nopţii în care mucenicii s-au aflat în lac, s-au petrecut mai multe minuni: iniţial, apa lacului s-a încălzit, topind gheaţa, iar apoi 40 de cununi strălucitoare s-au pogorat din Ceruri deasupra mucenicilor.

Sărbătoarea Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia se suprapunea cu începerea anului agricol. Astfel, a apărut o sărbătoare tradiţională romanească, cunoscută sub numele de Mucenici sau Măcinici. În popor, această zi reprezintă sfârşitul zilelor babelor şi precedă zilele moşilor. Conform tradiţiei, zilele ce urmează ar trebui să fie calde.

Mucenici-moldovenesti

Românii obişnuiesc ca în această zi să facă o serie de ritualuri pentru alungarea frigului și totuși, dintre toate practicile străvechi, cea mai întâlnită este prepararea unor figurine din aluat sub forma cifrei 8.

Tradiţia de a prepara mucenici în familie se respectă în toate zonele ţării. Femeile pregătesc 40 de figurine din aluat (dar sunt și mai puține), numite „sfinţişori sau mucenici”, în funcţie de zona geografică din care provin. Mucenicii împletiţi din aluat dospit au forma cifrei opt şi reprezintă simbolul echilibrului cosmic. Mucenicii sunt unşi cu miere, iar deasupra se presară nucă măcinată, simbolul belșugului.

Hai să fim serioși, nu există lună martie fără miros de Mucenici sau Sfinţişori! În Moldova, aceştia nu sunt fierţi, ci făcuţi dintr-un aluat asemănător al cozonacului şi copţi în cuptor. V-am convis? Dacă nu, așteptați numai puțin, și la final vă garantăm că veți prepara acest produs pufos.

Se mai numesc măcenici, sfinţişori sau bradoşi în unele colţuri ale ţării. În unele zone se prepară sub forma unor colăcei copţi în cuptor, în formă de opt sau de om, glazuraţi cu miere sau cu sirop de zahăr. Pentru că sfinţii martirizaţi au fost mai întîi aruncaţi în lac, mucenicii din aluat se prepară, în alte părţi ale ţării, ca o fiertură. Din aluat se fac opturi mici care se fierb ca pastele făinoase, într-un sirop. Mucenicii, fie ei fierţi sau copţi, se dau de pomană de sufletul morţilor. Să faci mucenici de post e destul de simplu. Iată rețeta:

MUCENICI DE POST

Ingrediente pentru mucenici de post:

 • 400 g mucenici,
 • 300 g zahăr,
 • 2 pliculeţe zahăr vanilat,
 • 1 linguriţă sare,
 • 2-3 linguriţe scorţişoară,
 • 2 linguriţe esenţă rom,
 • coaja rasă de la o lămâie,
 • coaja rasă de la o portocală,
 • 400 g nucă,
 • 3-4 litri apă.

Mod de preparare:

Se pune apa la fiert. Dacă doriţi mai multă zeamă puneţi 4 litri. Adăugăm în apă zahărul, sarea şi zahărul vanilat. Amestecăm bine până se dizolvă. Când apa a dat în clocot adăugăm mucenicii şi lăsăm la foc mic pentru 10 minute, amestecând uşor. Acoperim cu capac şi stingem focul. După 20-30 minute adăugăm esenţa de rom, scorţişoara şi coaja rasă de portocală şi lămâie. La final adăugăm şi nuca măcinată.

Servim reci sau calzi după preferinţe.

MUCENICII MOLDOVENEȘTI

Vă învățăm, în rândurile care vor urma, cum să faceți mucenici moldoveneşti, care pot fi mâncați în zilele următoare drept mic dejun, luați la pachet, sau chiar pot fi folosiți pe post de desert. Oricum ar fi, mucenicii moldovenești sunt delicioși și se prepară în mod tradițional de sărbătoarea celor 40 de mucenici.

Ingrediente pentru mucenici moldoveneşti:

 • pentru aluat: 1 kg făină, 150 gr zahăr, 3 ouă, 40 gr drojdie, 100 gr margarină, 1 linguriţă de sare, 5 linguri de ulei, 400 ml lapte, esenţă de rom, coajă de portocale rasă
 • pentru sirop: 300 ml apă, 300 gr zahăr
 • pentru ornat: nuci măcinate, miere de albine

Mod de preparare:

Se pune zahărul la topit, pe aragaz, având grijă să se mestece continuu pentru a nu se arde. Apoi se toarnă apa şi se lasă să fiarbă vreo 10 minute. Se lasă la răcit şi astfel am obţinut siropul pentru însiroparea sfinţişorilor.

Se pune făina amestecată cu sare într-un vas larg. Se face puţin loc în mijlocul ei şi se toarnă drojdia frecată cu puţin zahăr. Se toarnă puţin lapte cald şi se astupă cu făină, lăsându-se la dospit cam 15 minute, pregătindu-se astfel maiaua.Între timp se pune margarina la topit şi când e gata se amestecă cu uleiul. Se lasă să se răcorească puţin.

Separat laptele se încălzeşte şi se dizolvă în el zahărul.

După ce maiaua a crescut se toarnă laptele, ouăle întregi, esenţa de rom şi începem să le amestecăm. După ce au fost bine amestecate în compoziţie se toarnă margarina topită, treptat, frământând continuu până se încorporează toată. Se frământă apoi totul până ce compoziţia începe a se desprinde singură de pe mână şi de pe pereţii vasului. Se lasă totul la crescut cam o oră-două, într-o încăpere caldă, lipsită de curenţi de aer.

Se ung apoi mâinile cu ulei şi se ia câte o bucăţică de aluat confecţionându-se câte un opt, adică un sfinţişor. Se pun într-o tavă tapetată cu unt şi făină şi se dau la cuptor, la foc potrivit cam 30 minute. Sfinţişorii vor fi unşi cu un ou zbătut bine, înainte de a fi băgaţi în cuptor.

Când sunt gata se lasă la răcit, apoi se trec prin siropul de zahăr ars, se ung pe partea de deasupra cu miere de albine şi se dau prin nuca macinată.

MUCENICI „PORTOCALOȘI”

Iată și o altă rețetă, ceva mai aromată, pentru că are ceva mai multă portocală decât cea anterioară.

Avem nevoie de:

 • pentru aluat – 1 kg făină albă pentru cozonac sau panificaţie, 500 ml lapte sau apă, 120 g zahăr, 50 g drojdie proaspătă, 3 ouă, 100 ml ulei, o linguriţă rasă de sare, coaja unei lămâi sau portocale, jumătate de sticluţă esenţă de rom, 3 plicuri zahăr vanilat;
 • pentru însiropat – o cană de apă, o cană de zahăr, coaja unei portocale;
 • pentru finisare – 200 g nucă şi 200 g miere pură

Preparare:

Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Rumenim uşor miezul de nucă şi îl măcinăm. Dăm în clocot laptele sau apa. Cernem făina şi oprim din ea 200 grame separat, într-un castron mai mare. Punem sarea doar pe marginea grămezii din restul de făină. Peste cele 200 g făină oprite turnăm laptele clocotit şi amestecăm bine, să se desfacă eventualele boţuri formate. Lăsăm să se răcorească. Amestecăm drojdia cu o linguriţă de zahăr şi o lăsăm câteva minute. Va deveni lichidă şi va începe să crească. Punem drojdia în vasul cu făina opărită după ce şi-a dublat volumul, când amestecul de făină nu mai este fierbinte, ci călduţ. Amestecăm bine şi lăsăm până îşi dublează volumul. Între timp batem bine 2 ouă cu zahărul şi aromele, până se topeşte zahărul. Dacă pregătim versiunea de post, nu adăugăm ouă. Când amestecul de făină opărită cu drojdie a crescut, amestecăm în el ouăle cu zahăr şi turnăm totul în vasul cu făina cernută. Adăugăm uleiul deasupra. Începem să amestecăm cu mâna, apoi să frământăm până nu se mai lipeşte aluatul de vas, aproximativ 10 minute. Aplicăm apoi metoda rapidă pentru un frământat perfect fără efort – luăm cu ambele mâini bila de aluat şi o izbim cu putere de masa de lucru, de o sută de ori. Durează cinci minute, dar aluatul va fi perfect omogen la final, fără alte operaţiuni. Îl lăsăm cel puţin o oră să crească, în loc cald, apoi tăiem bucăţi egale din el, le facem suluri groase cât degetul mic şi de 25-40 cm lungi, le răsucim în două şi le lipim în forma cifrei opt. Din cantităţile din reţetă ies 40 de sfinţişori mici sau 24 medii sau 16 mari. Îi punem în tăvi tapetate cu hârtie de copt. Batem un ou cu o lingură de zahăr şi o lingură de apă rece şi ungem mucenicii cu o pensulă (numai dacă nu sunt în versiunea de post), apoi îi lăsăm 15 minute să crească şi îi punem la copt. Vor sta în cuptorul preîncălzit cca. 35-40 de minute, până cresc şi se rumenesc frumos. Imediat ce am pus la copt prima tavă, punem la fiert siropul din apă, zahăr şi arome şi îl lăsăm să clocotească cinci minute. Când scoatem mucenicii din cuptor îi trecem repede prin sirop şi îi aliniem pe platouri, să se răcească. După ce s-au răcorit, încălzim puţin mierea, doar cât să devină lichidă. Ungem fiecare sfinţişor cu miere şi îl presărăm din belşug cu nucă măcinată, apoi scuturăm surplusul şi îl punem pe platou. După ce au fost garnisiţi cu nucă, mucenicii se pot clădi unii peste alţii până la servire. Pregătiţi din aluat cu făină opărită, vor fi mai pufoşi şi se vor păstra proaspeţi până la cinci zile. Sunt savuroşi serviţi cu lapte ori ceai de tei, dar pot fi o minunată companie şi la un pahar cu vin alb dulce.

MUCENICI, VARIANTA VEGANĂ

Multe persoane au ales totuși alimentația vegană, pe care o consideră cea mai bună alternativă pentru ei. Dar asta nu înseamnă să renunțe la multe dintre mâncărurile tradiționale, pe care le-au adaptat și, spun ei, nu fac rabat la gust, dar care sunt cu mult mai sănătoase și mult mai bine suportate de către organism. Și cum ”sfințișorii” fac parte din categoria mâncărurilor tradiționale, Anca Alungulesei, expert în nutriţie şi alimentaţie raw-vegană oferă celor interesați o reţetă raw vegană a mucenicilor moldoveneşti, o variantă sănătoasă pentru care putem opta. Iată de ce anume avem nevoie:

Ingrediente aluat:

 • 300 gr fulgi de ovăz
 • 200 gr curmale (hidratate)
 • 50 gr smochine (hidratate)
 • 2 linguri unt cocos
 • 1 linguriţă scorţişoară
 • 2 linguriţe turmeric
 • 1 vârf de sare neiodată

Decor:

 • nucă măcinată
 • 1 linguriţă de miere dizolvată în apă

Mod de preparare:

Se mixează fulgii de ovăz până ce se transformă în făină. Separat, se mixează curmalele şi smochinele până când devin o pastă asemănătoare cu gemul. Gemul se pune într-un vas separat şi se adaugă peste, progresiv, făină de ovăz, untul de cocos şi celelalte mirodenii. Se amestecă toată compoziţia până când obţinem consistenta unui aluat.

Se lasă la frigider 20-30 minute ca să se întărească. După aceea, se poate modela în formă de mucenici. După ce modelăm mucenicii, îi ungem cu apă şi miere apoi presărăm nucă măcinată. Se lasă la frigider 1-2 ore, după care se pot consuma.

Despre aceștia, Anca Alungulesei susține că “dacă n-aş şti ca sunt pregătiţi la rece, aş putea să jur că au acelaşi gust ca şi mucenicii moldoveneşti cu care am crescut!”. Reţeta raw-vegană de mucenici moldoveneşti este adresată tuturor celor care evită zahărul, laptele sau ouăle din motive de sănătate.

Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *