Pârjoale moldovenești

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Ardealul se poate lăuda cu papricașul de pui, Oltul cu mâncărurile cu praz și Moldova cu pârjoalele moldovenești. Dacă ai fost în Moldova și nu ai mâncat pârjoale moldovenești, atunci poți spune că ai fost degeaba. Aici, rețelele sunt păstrate cu foarte mare grijă și transmise din generație în generație tocmai pentru a păstra tradițiile și mâncărurile delicioase. În afară de gospodinele care au furat rețeta de la mame sau bunici, nimeni nu cunoaște adevăratul secret care stă în spatele unor pârjoale moldovenești delicioase.

Trăim într-o eră a vitezei, în care nu mai avem timp să gătim și să ne bucurăm de bucatele tradiționale decât în zilele de sărbătoare sau atunci când mergem în vizită la bunici. Senzația pe care o ai atunci când simți mirosul bucatelor tradiționale și iei prima îmbucătură nu se poate compara cu nimic. Dacă te afli în categoria persoanelor care iubesc să gătească și să prepare mâncăruri tradiționale după rețete autentice, atunci cu siguranță vei citi cu foarte mare interes următoarele informații. Dacă în schimb te afli în categoria persoanelor care călătoresc foarte mult și încearcă tot felul de mâncăruri specifice diferitelor locuri, atunci cu siguranță următoarele rânduri te vor face să îți planifici imediat următorul concediu în Moldova, pentru a gusta pârjoalele moldovenești, dar și alte mâncăruri tradiționale delicioase!

Mâncăruri tradiționale din Moldova

Moldova este una dintre regiunile care și-au păstrat mâncărurile tradiționale. Putem spune că bucătăria moldovenească este foarte gustoasă și în același timp diversificată din punct de vedere al preparatelor. Bucătăria moldovenească a reușit să iasă în evidență prin gusturile unice și prin combinațiile neobișnuite la care nu te-ai fi gândit niciodată. Spre exemplu, în bucătăria moldovenească vei regăsi combinații de carne cu fructe, deserturi cu vin sau fructe marinate care le prima vedere nu ți se par foarte apetisante, însă, la gust sunt divine. Experiții culinari susțin că valoarea bucătăriei moldovenești nu constă în cantitate, ci mai mult în calitate, în diversitatea aromelor și a gusturilor, în arta combinării alimentelor astfel încât la final să iasă ceva spectaculos. Tocmai aceste gusturi inedite, dar în același timp tradiționale, păstrate din generație în generație, au dus la propulsarea bucătăriei moldovenești pe unul din locurile fruntașe ale bucătăriei lumii.

Un lucru specific pentru moldoveni este folosirea legumelor. Moldovenii coc legumele, le prăjesc, le fiert, le pregătesc în tot felul de combinații și le servesc ca și garnitură la tot felul de mâncăruri. Sunt foarte bine cunoscute mâncărurile din cartofi cu sau fără carne, varza acră cu carne, sarmalele în frunză de viță de vie, podbal, ștevia, fasolea făcăluită, etc. Putem spune că moldovenii gătesc destul de gras, majoritatea mâncărurilor fiind prăjite în mult ulei sau unt. Deși sunt extrem de gustoase, ele pot fi și foarte grele, motiv pentru care se recomandă mâncatul ponderat. Cu bucatele tradiționale moldovenești merge foarte bine și un pahar de vin, rachiu de tescovină sau țuică de prune.

Dacă mergi în Moldova, vei gusta diferite antreuri, supe, feluri principale sau deserturi care îți vor lăsa gura apă și te vor face să îți dorești să revii cât mai curând în această zonă pentru a gusta din nou aceste bunătăți. Există 3 preparate tradiționale moldovenești pe care trebuie neapărat să le încerci:

  • Platoul tradițional moldovenesc care conține mușchi de porc afumat, cârnăciori afumați, tobă, slănină, brânză de bruduf, ceapă roșie și diverse legume precum roșii și ardei gras. Platoul tradițional moldovenesc este nelipsit de pe mesele de sărbătoare sau de la ocaziile speciale. Chiar dacă pare un platou tradițional banal, el are alt farmec servit alături de băuturile tradiționale din Moldova.
  • Papra moldovenească este un amestec de omletă (papară) și mămăligă, care are în componență următoarele ingrediente: ouă, mălai, smântână și brânză de oaie.
  • Pârjoalele moldovenești sunt de departe cele mai cunoscute tipuri de chifteluțe tradiționale românești și se diferențiază de celelalte prin formă (au o formă lunguiață), dar și prin gustul delicios.

Multă lume confundă pârjoalele moldovenești cu clasicele chifteluțe însă nu putem face această comparație nici din punct de vedere al gustului, nici al formei. Singurul lucru asemănător este ingredientul de bază – carnea tocată – și modalitatea de preparare – prăjirea în ulei încins. Dacă vei avea ocazia să guști pârjoalele moldovenești chiar de la sursă, făcute de o gospodină ce deține secretul din spatele banalei rețete, vei vedea că nu vei mai vrea să mănânci chifteluțe, ci te vei gândi mereu la delicioasele pârjoale.

Care sunt ingredientele folosite pentru pârjoalele moldovenești?

Rețeta clasică a pârjoalelor moldovenești conține următoarele ingrediente: carne tocată (vită sau porc), ceapă, usturoi, morcov, miez de pâine, cartof, ou, verdeață și condimente. Desigur, ingredientele pot varia în funcție de preferințele personale. Spre exemplu, unele gospodine nu adaugă verdețuri, în timp ce altele optează pentru carne de miel în loc de carne de porc sau vită.

Secretul preparării pârjoalelor moldovenești

Deși gospodinele care au moștenit rețeta tradițională a pârjoalelor moldovenești nu dezvăluie de multe ori secretul unui gust delicios, noi am aflat de la Ionuț Burlacu (bucătar) că secretul nu stă neapărat în ingrediente, ci mai mult în modalitatea de preparare. Ionuț alocă o atenție deosebită amestecării ingredientelor. Dacă vrei să îți iasă niște pârjoale moldovenești cel puțin la fel de gustoase ca cele autentice, trebuie să amesteci carnea tocată cu ceapa tocată mărunt sau dată pe răzătoare, cartofii rași și scurși de apă și verdețurile. Un mic detaliu de care multe gospodine uită este miezul de pâine. Ionuț adaugă întotdeauna în prepararea pârjoalelor moldovenești miez de pâine prăjită înmuiat în lapte și apoi scurs. După ce ai amestecat toate ingredientele de mai sus, trebuie să lași la rece cel puțin o jumătate de oră pentru a se omogeniza, timp în care te poți ocupa de prepararea sosului de roșii pe care îl vei servi alături de pârjoalele moldovenești.

Pentru sos ai nevoie de ceapă, sos de roșii, legume și usturoi. Ceapa tocată mărunt se călește la foc mic în puțin ulei de măsline, urmând ca după ce s-a înmuiat, să adaugi ardeiul gras tăiat mărunt. După câteva minute, timp în care legumele s-au călit, poți adăuga sosul de roșii și un strop de zahăr pentru a scădea aciditatea sosului. Lasă pe foc sosul până ajunge la consistența dorită. Rețeta originală a pârjoalelor moldovenești conține și usturoi, însă Ionuț evită să pună usturoiul în amestec pentru că multă lume nu tolerează foarte bine usturoiul. În schimb, el adaugă usturoiul în sos pentru o aromă deosebită.

După ce sosul este gata, poți trece la prăjirea pârjoalelor moldovenești. Scoate amestecul de la frigider și ocupă-te de forma pârjoalelor moldovenești. Acestea trebuie să fie lunguiețe și destul de mari (o pârjoală ar trebui să cântărească aproximativ 100 de grame). După ce le-ai pregătit și le-ai dat prin pesmet, pune-le la prăjit în ulei încins! Odată prăjite, pârjoalele moldovenești vor fi puse în sosul de roșul lăsat la foc mic și ținute timp de câteva minute.

Dacă am prezentat rețeta din perspectiva unui tânăr bucătar, ar fi bine să vă prezentăm și o rețetă tradițională, ca pe vremea bunicii, preluată direct din inima Moldovei. Iată de ce ingrediente ai nevoie: 500 de grame de carne de vițel, 500 de grame de carne de porc, 150 ml de lapte, 350 de grame de miez de pâine, 2 cepe mari, 4 ouă, 300 de grame de unt, 1 cartof, 200 de grame de pesmet, verdețuri și condimente.

Modul de preparare este în principiu ca în rețeta precedentă, cu mențiunea că ceapa se toacă mărunt și se călește în unt înainte de a fi adăugată în amestecul de carne. De asemenea, pârjoalele moldovenești în acest caz se prăjesc în unt încins, în tigaia acoperită, pentru a pătrunde aromele ingredientelor în carne.

Cum se servesc pârjoalele moldovenești?

Pârjoalele moldovenești pot fi servite atât ca aperitiv, cât și ca fel principal. Ca aperitiv, pârjoalele merg foarte bine pe un platou moldovenesc cu diferite tipuri de brânzeturi, slănină și legume. Dacă vorbim de fel principal, există mai mult variante de servire a pârjoalelor moldovenești. Cea mai frecventă garnitură folosită pentru pârjoalele moldovenești este piureul de cartofi, alături de o salată de varză murată. Dacă vrei să diversifici, poți servi pârjoalele alături de o garnitură de legume, cu fasole bătută, varză călită sau chiar piure de spanac sau urzici. Adevărul este că pârjoalele moldovenești reprezintă un fel de mâncare extrem de versatil, ce poate fi servit alături de multe garnituri. Tot ce trebuie să faci este să experimentezi și să vezi ce îți place mai mult.

Pârjoalele moldovenești nu lipsesc de pe masă în zilele de sărbătoare, fiind un preparat tradițional și extrem de delicios. Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi, așa că, dacă vrei să guști adevăratele pârjoale moldovenești, ca la bunica acasă, ar fi bine să începi de pe acum să îți planifici concediul în inima Moldovei, să te cazezi într-un sătuc autentic, în casa localnicilor și să guști bucatele tradiționale moldovenești direct de la sursă. Desigur, dacă ești pasionat de gătit, poți încerca să prepari pârjoale moldovenești chiar în bucătăria ta, după rețetele de mai sus, dar nu garantăm că vei nimeri acea aromă unică. Important este ca cel puțin o dată în viață să mănânci pârjoale moldovenești alături de un pahar de rachiu sau de vin aromat!

 

 

Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *