Sarmale de post moldovenești

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

 Ce e mai bun și mai gustos atunci când ținem post? Cu siguranța o porție de sarmale de post moldvenești face deliciul oricărei persoane. Și să nu uităm că gustul lor este la fel de bun ca cel al sarmalelor din carne.

Dar, așa cum sunt obișnuite gospodinele de seamă, ele sunt într-un proces continuu de găsire a unui ingredient ”magic” care să dea o savoare unică propriilor rețete, și mai cu seamă, unei rețete de sarmale de post moldovenești.Fie că vorbim de sarmale de post moldovenești, oltenești, în foi de viță sau de varză, cu ciuperi sau orez, rețeta de sarmale de post pune la grea încercare fiecare gospodină.Sărmăluțele moldovenești se deosebesc prin gust, aroma, aportul de condiment, dar și dimensiunile mici ale acestora. Și să nu uităm că cele mai bune sarmale de post moldovenești sunt cele făcute la cuptor într-un vas ceramic.  

Iar pentru niște sarmale de post moldovenești reușite, umplutura este cea mai importantă, ea dând savoare și gust sarmalelor. O rețetă specific moldovenească are ca și ingrediente: orez, morcov, ceapă, pastă de roşii, sare, piper negru măcinat. Ceapa este tăiată mărunt, morcovul este dat prin răzătoare. Aceste două ingrediente se călesc la foc mic, peste ele adăugându-se o lingură de pastă de roșii. Amestecul rezultat va fi adăugat peste orez. Sarea și piperul se adaugă în funcție de gustul fiecărei gospodine. Sarmalele vor fi învelite în frunze de podbal, frunze de arţar, de stevie.

Una dintre rețetele folosite de către gospodinele din Moldova este următoarea:

  1. Ceapa este tocată mărunt și călită în ulei.
  2. In același timp cu călirea cepei, într-un vas cu apă fierbinte este pus orezul pentru a se umfla. După ce orezul se umflă, acesta este pus și el puțin la călit.
  3. În urma răcirii amestecului de ceapă și orez, vor fi adăugate câteva linguri de zarzavat murat, zarzavatul murat pentru sarmalele de post moldovenești având ca și compoziție amestec de morcov, pătrunjel, ardei. La acest amestec final se adaugă sare, piper și mărar tocat și uscat.
  4. Când amestecul este răcit complet, atunci el va fi adăugat în foile de varză, spălate și desărate prin ținerea în apă cu ceva timp înainte de împachetare sau în foi de viță.

Și astfel,  sarmalele de post moldovenești rezultate din această rețetă, se pot servi cu un ardei usturat lângă, fiind deliciul unui mese în familie.

Dar cum gospodinele se întrec în rețete , care mai de care cu ceva mai surprinzător, vom prezenta și rețeta de sarmale de post moldovenești cu orez în foi de varză dulce. Specificul acestei rețete constă în borșul care se adaugă peste sarmalele deja împachetate și așezate în vas.

Pentru această rețetă sunt necesare următoarele ingrediente:

  •   250 de grame orez;
  •  un morcov;
  • o ceapă;
  •  o lingură de pastă de roșii;
  •   un litru de borș;
  • o lingură de oțet;
  •  sare după gust;
  •   piper după gust;
  •   pătrunjel tocat și uscat;
  •   mărar tocat și uscat;
  •   o varză dulce;
  •   două – trei linguri ulei – după preferințe.

Pașii care trebuie urmați pentru a duce la bun-sfârșit această rețetă de sarmale de post moldovenești sunt următorii:

  1. Pentru început, ceapă tocată se călește în ulei sau se înăbușă cu puțină apă.
  2. După care, la aceasta se adaugă morcovul dat prin răzătoare mică și orezul spălat.
  3. peste amestec se adaugă o cantitate mică de apă și se lasă să fiarbă.
  4. pasta de tomate amestecata cu puțină apă este adăugată amestecului
  5. de asemenea, se pune sare și piper după gustul fiecărei gospodine
  6. se așteaptă ca amestecul să scadă și compoziția să capete o consistență, după care este adăugată verdeața uscată.
  7. foile de varză se vor opări în apă cu sare la care se adaugă o lingură de oțet.
  8. după ce foile de varză sunt opărite, se lasă la răcit
  9. ulterior, umplutura realizată va fi pusă în foile de varză.
  10. pe fundul vasului în care sarmalele de post moldovenești sunt puse la fiert se pun câteva foi de varză, iar după ce sarmalele sunt așezate în vas, se mai adaugă peste ele câteva foi de varză.
  11. borșul va fi fiert separat și se va turna în vasul cu sarmale care va fi completat cu apă caldă până vor fi acoperite
  12. sarmalele de post moldovenești cu orez în foi de varză se lasă la fiert, la foc mic, trei sferturi de oră, după care se pun la cuptor două ore.

Se servesc cu cei dragi, cu voie bună și veselie.

Și pentru că bucătăria moldovenească ne uimește frumos, vă prezentăm și o rețetă de sarmale de post moldovenești cu fasole albă, mai puțin întâlnită în zona noastră.

Pentru sarmalele de post moldovenești cu fasole albă, gospodinele au nevoie de:

  •   300 de grame de fasole albă,
  •   o varză mică murată,
  •   un ardei,
  •   o ceapă,
  •   2 morcovi,
  •   100 de grame de orez,
  •   o cană de suc de roşii,
  •   o lingură de pastă de roşii,
  •   o rămurică de cimbru,
  •   o legătură de mărar,
  •   piper, după gust
  •   sare şi o foaie de dafin, după gust.

Primul pas pentru pregătirea acestei rețete este punerea la înmuiat a fasolei de seara până dimineața. În cursul celei de-a doua zi,  se schimbă apa și fasolea este pusă le fiert până când bobul acesteia se înmoaie. Frunzele de varză murată sunt ținute în apă până se desărează. Ardeiul va fi tăiat mărunt sau cubulețe, ceapa va fi tocată mărunt ți morcovul va fi dat prin răzătoare.  într-o tigaie unde a fost pusă o lingură cu ulei, se vor adăuga legumele , orezul și 50 ml de apă și vor fi lăsate să se înăbușe puțin.

Orezul va fi amestecat cu fasolea, cu pasta de tomate, cu cimbrul tocat mărunt sau măcinat, cu mărarul tocat. Se va adăuga sare și piper după gust. Amestecul va fi înfășurat în foaie de varză. Pe fundul vasului în care vor fi așezate sarmalele de post moldovenești, se va pune varză tocată . Sunt așezate sarmalele, peste ele adăugându-se suc de roșii și completându-se cu apă. Sunt adăugate foile de dafin și sarmalele de post moldovenești sunt puse la cuptor pentru o oră și jumătate.

Ele vor fi savurate cu drag, fiind delicioase.

O altă rețetă de sarmale de post moldovenești este rețeta de sarmale de post moldovenești cu păsat de porumb. Deși combinația ni s-ar putea părea ușor stranie, cu siguranță gustul lor fiind unic.

Ingredientele pentru această rețetă nu sunt în număr mare și sunt accesibile oricărei gospodine care dorește să încerce noi gusturi în materie de sarmale. Astfel, pentru niște sarmale de post moldovenești din păsat de porumb, avem nevoie de :

  • varză mare murată
  • 300 de grame de păsat de porumb sau crupe de porumb
  • 3 morcovi
  •   2 cepe albe
  •   lingură de pastă de ardei/roșii
  •   lingură de sare
  •  100 ml ulei de floarea soarelui

Ca și la celelalte rețete, varza murată trebuie spălată și lăsată la desărat în apă.  Ceapa este tăiată în cubulețe mici, iar morcovul se dă prin răzătoare. Folosind o tigaie adâncă, având ulei încins în ea, se vor căli morcovul și ceapa, fiind lăsate la foc mic până se înmoaie. Peste morcovul și ceapa călite se va adăuga pasta de ardei sau roșii, se amestecă și se oprește focul.

Păsatul de porumb se spală bine în câteva ape, se lasă la scurs, după care se adaugă peste compoziția creată anterior, după care începe rularea sarmalelor. Se pregătește un vas de 3-4 litri, pe fundul căreia se pune varză murată. Se aranjează sarmalele în vas și se acoperă cu un strat de varză tocată mărunt. Se toarnă apă pentru a acoperi sarmalele și se astupă vasul cu un capac sau folie de aluminiu. Se pun la cuptor pentru 2 ore la 160 de grade, și apoi 1-2 ore la 100 de grade. Sarmalele de post moldovenești  cu păsat de porumb vor fi servite cu bucurie de întreaga familie.

Și cum bucătăria moldovenească ne uimește mereu, uite că am găsit și o rețetă de sarmale de post moldovenești cu pleurotus. Și pentru a afla ce ingredient specific este acesta, vă prezentăm ingredientele necesare pentru această rețetă și modalitate de preparare. Astfel, avem nevoie de:

  •   1 varza mare
  •   500 g ciuperci pleurotus
  •  150 g orez
  •  1 ceapa
  •   50 ml ulei
  •   100 ml suc de rosi
  •  2 linguri pasta de rosii
  •   2 rosii
  •   sare
  •   piper
  •   cimbru
  •   marar dupa gust

Pentru început, varza va fi opărită în apă aproximativ 3-5 minute, după care se va desface în foi. Ceapa , după ce a fost tăiată mărunt, se călește în uleiul încins. Peste ea se adaugă pasta de roșii, ciupercile pleurotus tăiate mărunt și orezul spălat. Condimentele, sare –piper-cimbru, se adaugă după preferință. Întreaga compoziție se amestecă și e așează în foile de varză. Varza rămasă este tăiată julien. Într-un vas de lut se pune varză tăiată mărunt, sarmalele acoperite cu varză și roșiile tăiate felii. Se adaugă suc de roșii și condimente după gust. Se acoperă și se lasă la cuptor aproximativ o oră.

Se servesc cu o mămăliguță bună alături.

Și pentru că suntem în zona Moldovei, vă facem cunoscută și rețeta de sarmale de post moldovenești mănăstirești. Ingredientele de care avem nevoie pentru a prepara aceasta delicioasa rețetă sunt:

  • 1 căpățână varză murată
  •   500 g pâsat (crupe de porumb)
  •  1 cană orez
  •   6 cepe mari tocate
  •   3 fire potrivite praz spălat și tocat
  •   4 morcovi mari dați prin răzătoare
  •   150 g țelină curățată, spălată și dată prin răzătoare
  •   8 linguri ulei pentru călit
  •   2 linguri ulei pentru fundul oalei
  •   2 linguri pasta tomate
  •   2 linguri pasta ardei
  •  verdeață
  • sare
  •   piper
  •   cimbru
  •   mărar
  •  stock de legume sau apa

Pregătim frunzele de varză pentru umplut. Pâsatul îl spălăm până când apa rămâne limpede, și îl punem la scurs. Într-o tigaie călim ceapa, prazul, morcovii și țelina. Adăugăm puțină sare și când legumele se înmoaie adăugăm și pasta de roșii și ardei. Potrivim gustul cu sare și piper și mai lăsăm pe foc compoziție 2-3 minute. Într-un alt vas se pune pâsatul scurs, amestecul realizat în tigaie și o cană cu orez. La alegere se pune verdeață. Se amestecă și se formează sarmalele de post moldovenești mănăstirești. Într-o oală se pune mărar, varză tocată, 2 linguri de ulei și se așează sarmalele. Deasupra se completează cu varză și se adaugă apă sau stock de legume până se acoperă sarmalele. Până dă prima dată în clocot se lasă la foc mare, după care se dau la foc mic pentru aproximativ 3 ore.

Să aveți poftă bună.

Fie că sunt cu orez, păsat sau au o altă umplutură, sarmalele, chiar și cele de post, rămân o gustare delicioasă, potrivită pentru orice ocazie. Iar când lângă ele pui o felie de mămăliguță și un ardei usturat….”curcubeu pe cerul gurii” .

 

 

 

Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *